in

Gigantische witte haai overschat zichzelf en stikt in zeeschildpad

Een man die voor de oostkust van Japan op tonijn aan het vissen was, heeft opmerkelijke beelden gedeeld van een dode witte haai. Die had zichzelf duidelijk overschat toen hij besloot om een grote zeeschildpad te verorberen. Hij stikte in zijn prooi.

Greg Vella deed zijn verhaal op Facebook. “Ik was aan het vissen toen ik over de radio hoorde dat er een witte haai gespot was, die rondzwom met een schildpad in zijn muil”, vertelt hij. “Er werden grapjes over gemaakt en ik schonk er verder niet veel aandacht aan.”

Verstrikt
De volgende dag werd het dier echter dood teruggevonden. “Het zat verstrikt in enkele netten”, gaat Vella verder. “De kapiteins die de haai de dag voordien hadden gezien en die ik sprak, vertelden dat het dier er toen al slecht aan toe was. Het leek de gigantische schildpad niet meer los te krijgen uit zijn muil. De schildpad zat muurvast.”

Lees ook  Vader geeft spullen zoon weg nadat hij wordt betrapt op joyride met gezinsauto

Volgens Vella woog de haai meer dan 2.000 kilogram. (lees hieronder verder)

Het is niet de eerste keer dat iets dergelijks wordt waargenomen. Twee jaar geleden zag zeebioloog Lauren Arthur iets soortgelijks. Ze vertelde erover aan de wetenschappelijke nieuwssite Live Science. Toen ging het om een citroenhaai, die een ballonegelvis had proberen in te slikken in de buurt van de Maldiven, in de Indische Oceaan. Ballonegelvissen blazen hun lichaam op als ze in gevaar verkeren, om vijanden af te schrikken. Dat doen ze door zich vol te zuigen met water. Dit dier had dat ook gedaan toen het aangevallen werd door de haai. Maar daardoor was het klem komen te zitten in zijn muil.

Lees ook  Je schoonouders ontmoeten lastig? “Ik ontdekte dat ik een onen*ghtstand had gehad met mijn schoonvader”

Tanden
Mogelijk probeerde de haai de vis weer uit te spuwen – haaien kunnen een teveel aan voedsel gewoon overgeven – maar door de naar achteren gerichte tanden in zijn muil, kwam de ballonegelvis steeds vaster te zitten. De vis blokkeerde dan weer de kieuwen van de haai, waardoor die stikte. Beide dieren overleefden het niet.

‘Meisje in Zuiderpark op haar hoofd geschopt en bestolen’

Zo ver kan je nog rijden wanneer het lampje van de reservetank brandt