in

Geen rookmelder: kinderkamer afgebrand, kind ternauwernood gered

Tijdens de hittegolf van een paar weken geleden vloog de mobiele airco die een kinderkamer van verkoeling moest voorzien, in brand. Omdat er geen rookmelders hingen, werd de brand zo laat ontdekt dat het fataal had kunnen aflopen. Volgens de brandweer laat dit voorbeeld eens te meer zien dat rookmelders van levensbelang zijn.

De brand die tijdens de hittegolf ontstond doordat een mobiele airco-unit vlam vatte, had fataal kunnen aflopen voor een gezin uit Brabant. In een bericht op Facebook doet Brandweer Midden- en West-Brabant uit te doeken hoe de brand in een kinderkamer pas laat en toevallig werd ontdekt omdat er geen rookmelders hingen. “De heldhaftige moeder wist ternauwernood en met gevaar voor eigen leven haar kind te redden”, schrijft de brandweer.

Van levensbelang
“De ouders zeiden achteraf: hadden we maar werkende rookmelders gehad”, laat een woordvoerder van de brandweer weten aan Editie NL. Ook laat dit voorbeeld maar eens goed het ‘levensbelang’ zien van rookmelders. “Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans je hebt om je huis veilig te verlaten!”

Op het Facebookbericht van de brandweer wordt geschrokken gereageerd. Velen nemen zich ter plekke voor meer rookmelders op te hangen of de batterijen van de rookmelders maar eens te vervangen.

Hal, slaap- en woonkamer
Cherety wil weten of ze in elke kamer in huis van een rookmelder moet voorzien. Volgens de brandweer moet je in ieder geval in de hal of gang rookmelders ophangen – ‘daar waar de lucht langsgaat’ – en liefst ook in alle slaapkamer en de woonkamer.

Politie: pas op voor ‘Ierse oplichterstruc’ langs Franse snelweg

Zwanger onder de zonnebank: is dat schadelijk?