in

Gedetineerde snijdt eerst celgenoot de keel over en gaat dan doodleuk op consultatie bij psychiater

In de gevangenis van Sint-Gillis is een geïnterneerde met een overgesneden keel dood aangetroffen in zijn cel.

Opmerkelijk: het lijk werd ontdekt toen zijn celgenoot na een gesprek met de gevangenispsychiater teruggebracht werd naar de cel.

Vermoedelijk doodde die medegevangene hem vóór hij hun cel verliet. “Want het lijkt zó onwaarschijnlijk dat het slachtoffer dit zelf heeft gedaan.”

De feiten speelden zich af in een zogeheten duocel van het medisch centrum, in vleugel D van de gevangenis van Sint-Gillis.

Het Algerijnse slachtoffer was een geïnterneerde – dat is een gevangene die een misdrijf pleegde maar ontoerekeningsvatbaar werd verklaard.

Zijn Nederlandse celgenoot, die ook een psychiatrisch verleden heeft, wachtte in Sint-Gillis op zijn proces wegens diefstal.

Lees ook  Man staat buiten het verpleeghuis van zijn vrouw om 67-jarig jubileum te vieren nadat coronavirus ze scheidden

Veel details ontbraken gisterenavond nog, maar volgens onze informatie werd de beklaagde gisterochtend door een cipier uit zijn cel gehaald voor een gesprek met de psychiater.

Daar kwam de man al verward over. Toen de Nederlandse gevangene even later werd teruggebracht naar de cel, vonden ze het slachtoffer. Hij lag half verborgen onder een laken. Zijn keel leek overgesneden. Alle hulp kwam te laat.

Vraag is nu: hoe, wanneer en door wie kwam de geïnterneerde om het leven? Het vermoeden bestaat dat de celgenoot hem ombracht vóór hij de cel verliet. Alleen: dat werd op dat moment niet vastgesteld.

Tijdens zijn afwezigheid was de celdeur ook dicht. Volgens zij die het kunnen weten, is het zo goed als uitgesloten dat het slachtoffer die verwondingen zelf aanbracht.

Lees ook  Boer in Groningen wil naar huis en kortste weg is door een hek

Het parket van Brussel startte gisteren een onderzoek. Vermoedelijk is het moordwapen een mes. Beide gevangenen beschikten op hun cel alleszins over gewoon bestek – geen plastic.

Onder een laken
Het is niet de eerste moord in een Belgische gevangenis. In mei 2016 vonden cipiers in de gevangenis van Lantin onder een laken een dode gevangene toen ze hem medicijnen brachten.

Zijn celgenoot gaf meteen toe dat hij zijn medegevangene had gedood. Deze moord gebeurde in de psychiatrische vleugel van de gevangenis.

De Nederlandse verdachte zat gisteravond laat nog bij de speurders voor ondervraging. Hij overnachtte daar in een cel en dus niet in de gevangenis.

Marijn moet 25 euro betalen omdat hij oude parkeerschijf gebruikte: “Controleer of je de juiste schijf hebt”

Roxeanne Hazes openhartig over tijd na overlijden vader: ‘Ik had een boze fase’