in

Frits (85) volgt z’n vrouw in ambulance naar ziekenhuis in Almelo, maar mag niet naar binnen

Frits van den Nieuwboer schrok enorm. Echtgenote Gerry werd net de ambulance ingereden toen hij thuis kwam. Ze was benauwd. Op verzoek van de ziekenbroeder reed Frits er achteraan. Maar bij ZGT in Almelo wachtte een dichte deur.

De receptioniste was onverbiddelijk, vertelt de Hengeloër. „Ze zei dat mijn vrouw eerst een coronatest zou moeten ondergaan. De uitslag zou vier uur op zich laten wachten. U kunt beter huiswaarts keren, zei ze.”

‘Ik was enorm gestresst’
Frits van den Nieuwboer neemt ZGT niets kwalijk. De receptioniste was vriendelijk. Ze zei ook dat hij niet de eerste was die ze weg moest sturen. Maar Van den Nieuwboer vraagt zich af waarom de ziekenbroeder hem uitnodigde om de ambulance te volgen richting Almelo.

Mijn vrouw was niet aanspreek­baar toen we van huis vertrokken. Ik kon geen afscheid nemen
Frits van den Nieuwboer

„Ik was enorm gestresst toen ik achter die wagen reed. Mijn vrouw was niet aanspreekbaar toen we van huis vertrokken. Ik had niet eens afscheid kunnen nemen. Als ik het vooraf had geweten, was ik thuis gebleven. Wachtend op een telefoontje.”

Lees ook  6-jarige jongen zwaargewond nadat vader hem tijdens huwelijksnacht uit raam gooit

Testbeleid
Navraag bij de ambulancedienst wijst uit dat de kwestie genuanceerd ligt. Manager Johan Keijzer van Ambulance Oost zegt dat de regels regelmatig veranderen. „Voor zover wij weten, test ZGT alleen patiënten met koorts, een luchtweginfectie en hoestklachten. Maar mogelijk is het beleid gewijzigd en testen ze nu iedereen.”

Keijzers houdt ruggespraak met ZGT en komt dan met een aanvullende reactie. „Het beleid is inderdaad dat ze niet iedereen testen. Alleen patiënten die klachten hebben.”

‘Spijtig voor meneer’
Maar mevrouw Van den Nieuwboer (84) hád klachten. Ze was benauwd. Die categorie patiënten wordt standaard getest op corona, bevestigt ZGT. Ambulance Oost is daarvan op de hoogte. De woordvoerder van het ziekenhuis wil niet ingaan op deze individuele kwestie.

„Patiënten die binnenkomen op de spoedeisende hulp en coronagerelateerde klachten hebben mogen niet direct bezoek ontvangen. Eerst moet er een negatieve uitslag zijn. Dat kan een paar uur duren. Het is spijtig dat deze meneer voor niets naar ons toe is gekomen.”

Lees ook  Griezelig: koppel ontdekt dat buurman gaten in het plafond boorde om ze te bespieden

‘Het kan niet anders’
De ervaring van Frits van den Nieuwboer staat niet op zichzelf. Het ’deurbeleid’ van ziekenhuis ZGT zorgt wel vaker voor discussie en onbegrip. Sinds corona moeten patiënten die een afspraak hebben met de dokter zoveel mogelijk alleen komen. Tenzij het echt niet anders kan.

Wie niet in het ziekenhuis hoeft te zijn, kan er beter ook niet komen. En buiten op de parkeerplaats of in de auto wachten. Gedurende bezoektijden, tussen 18 en 20 uur, is per patiënt één bezoeker welkom. „Ons ziekenhuis is niet gebouwd op de 1,5 metersamenleving. Het is even niet anders”, aldus een woordvoerder.

Het goede nieuws is dat Gerry van den Nieuwboer een negatieve testuitslag kreeg. De dokters stelden vast dat de Hengelose longpatiënte een virus had opgelopen. Volgens haar echtgenoot liep ze in het ziekenhuis ook een bacterie op waarvoor ze is behandeld. Nu de antibiotica en ander medicatie zijn aangeslagen, mag mevrouw vandaag weer naar huis.

Oude man die ongewenste foto’s op het strand maakt van dames in bikini is echt een vetzak

Hondenbaasjes opgelet: laat je viervoeter geen dennenappels en kastanjes eten