in

Explosieve stijging: duizenden mensen met jeuk naar huisarts, waarschijnlijk door eikenprocessierups

Het aantal mensen dat met klachten over jeuk naar de huisarts is gegaan, is afgelopen week explosief gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

De stijgende lijn in het aantal meldingen is bijzonder opvallend, zeker als je het vergelijkt met vorig jaar (zie grafiek hieronder).

Jeukexplosie
Aantal mensen per 100.000 inwoners dat naar de huisarts is gegaan met jeukklachten, per week.

We weten dat de overlast van eikenprocessierupsen dit jaar óók uitzonderlijk hoog is. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups deed een telling in 20.000 bomen in Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Amsterdam.

Zij concludeerden dat er op sommige plekken sprake is van een verdriedubbeling van het aantal rupsen.

‘Grof geschut’
Volgens huisarts Joris van Grafhorst uit Haaksbergen speelt de stijging van de jeukklachten al weken. “We krijgen er heel veel vragen over”, vertelt hij RTL Nieuws.

Lees ook  Extraatje voor verstandelijk gehandicapte Jan (28) wordt direct gekort op uitkering

Het aantal klachten is volgens hem verdubbeld of zelfs verdriedubbeld. Het overgrote deel van de klachten die hij in zijn praktijk ziet, lijkt veel op het beeld van een eikenprocessierups.

De meeste mensen bellen voor een consult, vertelt Van Grafhorst. “Een enkeling heeft zulke heftige klachten dat we grof geschut inzetten. Dan moet je denken aan hele stevige middelen tegen allergieën.”

Behandeling klachten
De huisarts vertelt dat de behandeling eigenlijk best simpel is. “Niet aankomen, spoelen, eventueel met plakband of tape.

Ik zag ook tips voorbijkomen van mensen met een kledingroller, dat schijnt ook te helpen. Maar met een stukje tape op de huid haal je ook die reactie weg.”

Roodgloeiend
Volgens bioloog Arnold van Vliet staat de telefoon van het kenniscentrum ook roodgloeiend. Mensen bellen met vragen over het bestrijden van de rups en goede manieren tegen de jeukende bulten en benauwdheid die de brandharen veroorzaken.

Lees ook  Twee agressieve pitbulls nemen een kat te grazen en de eigenaar is kansloos

Nivel wil de rupsen en de stijging nog niet aan elkaar koppelen. “Nader onderzoek zal dit moeten uitwijzen”, laten zij weten.

‘Dit probleem gaat niet meer weg’
Van Vliet voorziet nog veel ellende met de rupsen in de toekomst. “Dit probleem gaat niet meer weg”, zegt hij.

De bioloog vindt dat de regering er helemaal geen prioriteit aan geeft, terwijl mogelijk ook de voedselveiligheid in het geding is.

De brandharen van de rupsen kunnen voor flinke gezondheidsklachten zorgen bij mensen en dieren. De haartjes, die zich over grote afstanden kunnen verspreiden, blijven jaren actief.

Pim mocht geen korte broek dragen, dus kwam hij in een rok naar kantoor

Wesley Sneijder opgepakt