in

Echtpaar plant miljoenen boompjes op dorre land – 20 jaar later is het een tropisch regenwoud

Onze planeet wordt ernstig bedreigd door ontbossing. Het is verantwoordelijk voor zo’n 15 procent van de uitstoot van broeikasgassen, welke o.a. het weer beïnvloeden.

Er wordt hard gezocht naar langdurige oplossingen, maar dit echtpaar heeft al een handje meegeholpen!

In 1994 keerde de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado terug naar huis, nadat hij het genocide in Rwanda had gefotografeerd.

Hij keek er naar uit om begroet te worden door tropisch regenwoud uit zijn jeugd, na alle ellende. Maar er wachtte hem alleen dorre en droge stukken land.

Lees ook  Barbara zal in onze harten altijd blijven voortleven als de “Nederlandse Adele.” Wat een stem!

Het leek onbegonnen werk om het land te herstellen. Maar, zijn vrouw Lélia dacht dat het de moeite waard zou zijn om te proberen. Dus gingen ze aan de slag…

Het echtpaar kocht een verlaten ranch van zijn ouders en gingen aan het werk. Ze overtuigden vrijwilligers en regelden financiering voor hun plan.

In 1998 werd Instituto Terra opgericht, een non profit organisatie voor het herstel en behoud van bossen. In 1999 werd het eerste boompje geplant.

Lees ook  Jongste (29) van twee Brabantse broers op de ic overleden aan corona

In de opeenvolgende 20 jaar zijn er meer dan 2 miljoen boompjes van 293 verschillende soorten geplant.

Meer dan 6 vierkante kilometer bos is weer tot leven gekomen! Meer dan 172 soorten vogels, 33 soorten zoogdieren en 15 verschillende soorten reptielen en amfibieën hebben er een thuis van gemaakt.

Sebastião en Lélia hopen dat hun succes anderen kan inspireren. Zij hebben bewezen dat met wat tijd en moeite, er een heleboel te bereiken is. Een prachtige prestatie en een fantastisch voorbeeld!

Man in Amsterdam vastgebonden aan hek naast brandende auto

Rosanna Voorwald blijkt een bijzonder lekkere moeder te hebben!