in

Logopedist misbruikt kinderen met beperking, selecteerde slachtoffers op ernstige spraakstoornissen

Een 38-jarige logopedist uit het Duitse Würzburg is vandaag veroordeeld voor 64-voudig zwaar s*ksueel misbruik van zeven jongens met een lichamelijke of verstandelijke beperking, het filmen daarvan én verspreiden van de beelden op het Darknet. De slachtoffers waren tussen de twee en zes jaar oud en droegen vaak nog luiers. De politie kwam tijdens het onderzoek nog 44 verdachten van s*ksueel misbruik en het verspreiden van de kinderp*rno op het spoor.

De zaak geldt als een van de grootste misbruikzaken ooit in de deelstaat Beieren. Oliver H. kreeg een gevangenisstraf opgelegd van elf jaar en vier maanden alsook een levenslang beroepsverbod. Het misbruik vond tussen 2012 en 2019 plaats in twee kinderdagverblijven en twee praktijkruimten in Würzburg.

,,Gedreven door lust en driften vergreep hij zich keer op keer aan zijn slachtoffers en filmde hij het zware s*ksueel misbruik met de bedoeling de beelden te verspreiden op uitwisselingssites op het Darknet’’, hoorde de krant Würzburger General Anzeiger de rechtbankvoorzitter zeggen. ,,Terwijl de opvoeders met de andere kinderen van de dagopvang in de ochtendkring zaten, was de verdachte in aangrenzende ruimtes alleen met de hem toevertrouwde slachtoffers. De omstandigheden hebben het hem gemakkelijk gemaakt.’’

Lees ook  Bestuurder lijkwagen krijgt prent terwijl hij overleden man ophaalt: ‘Schandalig!’

Niet verraden
De dertiger selecteerde zijn slachtoffers volgens de rechtbankvoorzitter op ernstige spraakstoornissen. Velen van hen konden nauwelijks praten. ,,Deze patiënten konden de verdachte niet verraden.’’ De opvoeders en praktijkgenoten van H. merkten nooit iets van het s*ksueel misbruik. Zijn echtgenoot wist evenmin van de activiteiten van zijn partner, die bijna elke avond op Darknet actief was.

De politie kwam hem op het spoor doordat H. zijn misbruikvideo’s online verspreidde en betrapte hem in maart 2019 op heterdaad in zijn woning. In zijn computer vonden de speurders bijna 23.000 bestanden met s*ksueel misbruik.

Lees ook  3 doden en zwaargewonden door zware storm in Nederland

Tbs
Het Openbaar Ministerie eiste 13 jaar en negen maanden cel tegen de logopedist. Enkele medeklagers die zich als gedupeerde burgerlijke partij stelden, eisten daarnaast tbs maar dat vond de rechtbank niet nodig. ,,Het risico op herhaling is al erg klein.’’ De psychiater verklaarde H. tijdens de behandeling van de zaak toerekeningsvatbaar en behandelbaar. Met therapie tijdens zijn gevangenisstraf is de kans op terugval minder dan tien procent, aldus de deskundige.

Via het onderzoek naar de logopedist kwam de politie nog eens 44 verdachten van s*ksueel misbruik en het verspreiden van kinderp*rno op het spoor. De meesten komen uit Duitsland, de overige uit België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland, meldt de publieke omroep Bayerische Rundfunk BR24. Daarnaast lopen onderzoeken tegen nog eens 20 verdachten in Afrika, Azië, Europa en de Verenigde Staten. De vermeende daders zijn nog niet geïdentificeerd.

Veel falende mondkapjes in verpleeghuizen: ‘Schandalig, we zijn besodemieterd’

20 kinderen in Nederland met nieuwe ernstige ziekte, mogelijk door corona