in

Drie prinsessen op één school: zo worden ze beveiligd

Prinses Ariane (12) is vandaag begonnen aan haar eerste schooldag op de middelbare school. Daarmee zitten nu alle drie de prinsessen op hetzelfde gymnasium in Den Haag.

Of het daardoor stikt van de beveiliging op de school? We vroegen het de deskundige Rico Briedjal.

Briedjal werkte eerder bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Die beveiligt onder anderen de leden van het Koninklijk Huis.

Hoe de beveiliging van de prinsessen precies werkt, kan Briedjal niet zeggen. Daarmee zou hij de prinsessen in gevaar brengen. Wel kan hij uitleggen hoe beveiliging in algemene zin werkt, namelijk met verschillende ‘lagen’.

Mee naar de wc?
“Neem een woonhuis. De buitenmuren daarvan zijn je eerste laag”, zegt Briedjal. “Je wilt absoluut niet dat iemand door die buitenmuur komt.

Vervolgens kun je een hek om je huis plaatsen. Dat is dan de tweede laag. Je kunt ervoor zorgen dat jij het weet zodra iemand aan je hek komt, bijvoorbeeld door een belletje.

Lees ook  Heeft deze bekende volkszanger een oogje op Monique Westenberg?

Als je een stap verder gaat, kun je de hele buurt scannen, zodat je het weet wanneer er iemand ook maar in de buurt van je hek komt. Op die manier bouw je het aantal lagen beveiliging op.”

Op de school van de prinsessen wordt op eenzelfde manier gewerkt met verschillende ‘lagen’. Doordat de beveiliging in lagen is opgebouwd, is het niet nodig dat de prinsessen in de school continu gevolgd worden door hun twee persoonlijke beveiligers. “Als ze even naar het toilet moeten, loopt er echt niet meteen iemand mee.”


Zo onopvallend mogelijk
De beveiligers proberen volgens Briedjal zo onopvallend mogelijk aanwezig te zijn op de school. “Persoonsbeveiliging is altijd anoniem.

Je wilt niet laten zien hoe iemand wordt beveiligd.” Door gebruik te maken van camera’s en andere technische snufjes kunnen de beveiligers zelf meer op de achtergrond blijven, bijvoorbeeld in een kamertje ergens in de school.

Lees ook  Familie vermoorde Miranda Zitman vinden bloedsporen en menselijke resten in vrijgegeven woning

Toch zullen de beveiligers van de prinsessen nooit helemaal onopvallend zijn. “Leerlingen op de school weten natuurlijk binnen een uur wie er wel en niet op de school hoort en wie dus beveiliger is.”

Toch is dat volgens Briedjal niet meteen een probleem. “De andere leerlingen op de school horen bij de inner crowd. Die horen erbij.”

Afwijken gedrag
De beveiligers letten vooral op afwijkend gedrag in het gebied rondom de school. “Dat gedrag wordt dan beoordeeld: is het verdacht of niet. Als het verdacht is, wordt erop gehandeld.”

Dat er nu een derde prinses naar de school is gekomen, betekent volgens Briedjal niet per se dat er ook twee extra beveiligers op de school zullen komen. “Er kan samengewerkt worden, bijvoorbeeld als de prinsessen tegelijk naar school of naar huis gaan.”

Jaimie Vaes de (vriendin van Lil Kleine) met de grond gelijk gemaakt door deze foto:

Vitens waarschuwt voor phishing-sms’jes met nep-aanmaning