in

Drie doden en een miskraam door listeriabesmetting vleeswaren

De listeriabesmetting van vleeswaren van producent Offerman heeft aan drie mensen het leven gekost. Ook is een ongeboren baby overleden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Verschillende supermarkten en groothandelaren hebben vandaag vlees uit de handel gehaald vanwege een mogelijke besmetting.

Het NVWA bevestigt aan RTL Nieuws dat het al langer rommelt bij Offerman, de leverancier van het vlees. Bij één van hun productlocaties is een mogelijke aanwezigheid van de listeriabacterie gevonden, waardoor supermarkten als Jumbo en Aldi en groothandelaren als Sligro, Bidfood en Versunie gisteren hebben besloten om een deel van hun verpakt vlees terug te trekken.

LEES OOK!
Monique Westenberg: 'Ik hoor bij jou'

Maatregelen
Deze mogelijke besmetting is aan het licht gekomen na meldingen van ziektegevallen door de GGD en het RIVM. Toch had het NVWA het bedrijf al eerder in de gaten. “We hebben onderzoek gedaan, maar maatregelen bij het bedrijf hebben onvoldoende effect gesorteerd”, zegt een woordvoerder van het NVWA.

Er zijn de afgelopen maanden al extra inspecties uitgevoerd bij Offerman, omdat ze de indruk hadden dat bepaalde zaken niet orde waren.

Gevaar voor zwangere vrouwen
Volgens het Voedingscentrum zijn er jaarlijks 70 tot 100 besmettingen met de listeriabacterie bekend. Mensen met een normale afweer merken er soms niks van of krijgen alleen milde griepachtige verschijnselen. Voor baby’s, ouderen, mensen met een zwakke afweer kunnen de gevolgen een stuk ernstiger zijn, zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen.

LEES OOK!
Hoe meester Milko na de zomervakantie terugkwam als juf Milly

Ook zwangere vrouwen moeten goed oppassen. Bij hen kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Om dezelfde reden wordt voor zwangere vrouwen kaas van rauwe melk, gerookte vis of rauwe dierlijke producten afgeraden. Die producten hebben een verhoogde kans op een besmetting met listeria.

Uit elkaar gerukt stel Riek (85) en Kees (90) wordt snel herenigd

Temptation-Megan ‘onherkenbaar’ na cosmetische ingrepen