in

Dorpelingen vermoorden vermeend fabelachtig wezen.

De legende doet de ronde dat de donkere nachten in Midden-Amerika behekst worden door een geducht schepsel. Het ziet eruit als een gigantische hond, bijna net zo groot als een koe, met een pikzwarte vacht, gloeiende ogen, hoeven en een onstilbaar verlangen naar kwaad. Reizigers die het ’s nachts op hun weg tegenkomen, vermoorden het. Dit beest luistert naar de naam El Cadejo.

Daarnaast zou er ook een witte variant zijn met blauwe ogen die de reizigers beschermt. Als je ’s nachts door een zwarte Cadejo wordt achternagezeten kan alleen een witte Cadejo je nog redden.

Toen er in hun buurt plotseling vreemde dingen begonnen te gebeuren, vermoedden de inwoners van San Rafael Pacaya in Guatemala het ergste. Nacht na nacht verdwenen er dieren uit het dorp die later dood werden aangetroffen. Niemand kon verklaren wat er aan het gebeuren was, en zo begonnen de speculaties: El Cadejo was terug!

Lees ook  Aanhoudingen na kopschoppen buschauffeur Uithoorn

Uit angst dat het vreselijke wezen het dorp nog langer zou terroriseren, besloten ze tot actie over te gaan.

Ze wilden El Cadejo zoeken en hem voor eens en voor altijd het zwijgen opleggen. Elke nacht werden er jagers uitgestuurd. Algauw hadden ze de vermeende creatuur te pakken. Zonder aarzelen werd het gedood.

Ze wisten echter nog niet wat voor ’n vreselijke fout ze hadden begaan.

Want wat ze hadden doodgeslagen was geen El Cadejo. In plaats daarvan ging het om een volstrekt onschuldig dier, namelijk de rolstaartbeer.

De dorpsbewoners rechtvaardigden hun daad door te zeggen dat ze nog nooit zo’n dier gezien hadden en dat zijn ongekende verschijnen hen deed vermoeden dat het wel degelijk om de gevreesde El Cadejo ging.

Lees ook  Onderzoekers dringen aan: gooi de melktanden van je kind niet weg – ze kunnen levens redden!
Kinkajou

De reden dat ze nog nooit een rolstaartbeer gezien hadden, is omdat deze dieren erg schuchter zijn en zich voor de mens goed verborgen houden. Het is een volkomen onschuldige beer die nooit aanvalt en dus nooit verantwoordelijk kan zijn voor de dode dieren in het dorp.

Het verdwijnen van de dieren uit het dorp blijft dus een mysterie. Het is duidelijk dat angst en vrees zelden een goede raadgever zijn. Dierenbeschermers hopen dat de dorpsbewoners de volgende keer twee keer nadenken als er in de nacht iets onbekend opduikt. Het overleven van de rolstaartbeer kan ervan afhangen.

André Hazes: ‘Monique heeft gezorgd voor hereniging met mijn moeder’

Toen een bejaarde man naar een verzorgingstehuis moest verhuizen, ging de familie het huis binnen en deed een verbluffende ontdekking