in

Dít is wat je moet weten over een longaanval

Bij een hartaanval kunnen we ons allemaal iets voorstellen. De meeste mensen herkennen de symptomen en weten wat ze moeten doen als het gebeurt. Maar over een ‘longaanval’ is veel minder bekend. Eigenlijk heel gek. En zorgwekkend, want die is minstens zo levensbedreigend.

De term longaanval lijkt niet voor niets veel op het woord hartaanval. Beide aandoeningen treden vaak plotseling op en zijn heel ernstig. Bij een longaanval slaan je longen letterlijk op hol. “Mensen met een longaanval worden zo ziek en benauwd dat ze niet meer goed kunnen ademhalen. Ze geven ook veel slijm op en hoesten heel heftig,” legt onderzoeker Barbro Melgert van de Rijksuniversiteit Groningen uit.

COPD
Longaanvallen komen veel voor bij mensen die lijden aan COPD, een onomkeerbare longziekte die wordt veroorzaakt door een langdurige beschadiging van de longen. COPD-patiënten zijn vaak benauwd, kortademig en krijgen een piepende ademhaling. Soms treedt er een acute hevige verslechtering op: een longaanval.

Lees ook  17-jarig meisje zwaargewond, politie Amsterdam staat voor raadsel

Omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling (smog) kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een longaanval. Maar de meeste longaanvallen (ongeveer de helft tot driekwart van alle gevallen) worden veroorzaakt doordat COPD-patiënten een luchtweginfectie krijgen door virussen of bacteriën.

Groei aantal patiënten
COPD neemt de laatste jaren steeds meer in omvang toe. Volgens de laatste cijfers lijden naar schatting tachtig miljoen mensen aan deze ziekte. In Nederland zijn dat er ongeveer 600.000. De Wereld Gezondheidsorganisatie denkt dat het in 2030 wereldwijd de derde doodsoorzaak zal zijn.

Lees ook  Vrouw rijdt met brandende auto tankstation langs de A1 hij Holten binnen

Grotere overlijdenskans
Krijgt iemand in je omgeving een longaanval? Probeer diegene dan zo rustig mogelijk te houden en elke vorm van paniek te vermijden. Een goede manier is om te focussen op zijn of haar ademhaling. Laat de patiënt zo veel mogelijk rustig in- en uitademen. Wanneer hij of zij angstig wordt en in paniek raakt, kan dat de klachten verergeren. Bel, zodra de patiënt enigszins is gekalmeerd, 112. Patiënten moeten met een longaanval direct naar het ziekenhuis om extra zuurstof toegediend te krijgen. Na één longaanval volgen er vaak meer, stelt Barbro Melgert. “Je longen raken daardoor langzaam uitgeput.” Uit onderzoek blijkt dat de overlijdenskans ten gevolge van een longaanval een jaar na een ziekenhuisopname groter is dan bij een hartaanval.

Vrouw ontdekt dat ze maandenlang werd vergiftigd door collega

Kattenbeul hangt familiepoes Jefke op aan boom in tuin van baasjes.