in

Dit is waarom je altijd in je elleboog moet niezen

Nies jij altijd in je hand? Aan de binnenzijde van de elleboog niezen is beter!
Niezen is een ongecontroleerd reflex waar we zelf weinig tot geen invloed op kunnen uitoefenen. In veel gevallen brengen we dan ook automatisch onze hand naar de mond. Toch adviseert Viviane van Casteren van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) om het voortaan anders te doen. We kunnen namelijk veel beter de binnenkant van onze ellebogen gebruiken en wel om deze belangrijke reden.

Niezen in je hand verspreid sneller de griep dan wanneer je in je elleboog of in een zakdoek niest.

Wat is niezen
Waarom niezen we eigenlijk? Niezen is een reflex die optreedt als het slijmvlies van de luchtwegen geprikkeld wordt door iets dat er niet thuis hoort. Vaak gebeurt dit in de luchtwegen in de neus of longen. Zonder dat je het doorhebt zorgt dit reflex ervoor dat je veel lucht inademt, die vervolgens wordt ingesloten in de longen door afsluiting van de stembanden. Het gevolg: een harde nies die vanuit je onderbuik lijkt te komen, waarbij vocht vanuit de neus en mond (speeksel) vrij in de lucht sproeit.

Lees ook  ‘Duivelskoppel’ dat eigen dochter (12) verkr*chtte: “Beter wij dan een of andere maniak”

Griepepidemie
Van Casteren legt uit dat de stijging van het aantal griepgevallen zich voor doet in alle leeftijdscategorieën. “Jongeren, volwassenen, bejaarden: iedereen wordt aangetast”, zo vertelt ze. Je nu nog laten inenten heeft volgens haar weinig nut. “Daar is het nu te laat voor. Het duurt nog twee weken na je inenting voor je beschermd bent.”

Lees ook  Jonge dief verliest 'zwemwedstrijd' van ervaren agent

Juiste manier
De grote vraag is dan ook: wat moet je doen bij een niesbui? Volgens velen is het niezen in een papieren zakdoek de beste optie, om deze vervolgens direct na een niesbui weg te gooien. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Dan is het dus beter om niet je hand maar de binnenzijde van je elleboog te gebruiken om in te niezen. “Dat klinkt misschien een beetje raar, maar dit helpt écht goed tegen de verspreiding van de griep”, aldus Van Casteren.

Na Piet Paulusma moet ook Rob Geus SBS6 verlaten

Wat zijn dit in vredesnaam voor bizarre wezentjes?