in

DIT gebeurt er met je lichaam als je elke nacht minder dan 8 uur slaapt…

Hoewel mensen maar liefst een derde van hun lichaam in diepe slaap doorbrengen, is er nog maar weinig bekend over het exacte nut van slaap.

Slaap is in ieder geval een soort grote onderhoudsbeurt, ‘s nachts krijgen je lichaam en geest de kans om in alle rust te herstellen van de drukte van alledag. Als je te weinig uren per nacht slaapt dan loop je de kans dat je lichamelijk en psychisch niet genoeg herstelt en dat kan op de lange termijn ontzettend schadelijk zijn. Het leven te kort om lang te slapen? Een foute gedachte, want wie weinig slaapt heeft juist meer kans op een korter leven. Volgens professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het Slaapcentrum aan het UZ Antwerpen heeft bijna iedereen 7 tot 9 uur slaap nodig, slechts een enkeling kan met minder toe.

Lees ook  Ex-echtgenoot verliest testikel nadat vrouw hem tijdens heftige ruzie knietje in het kruis geeft.

De gevolgen van een slaaptekort zijn zowel op de korte als lange termijn merkbaar voor je lichaam, dit is slechts een greep uit de gevolgen:

Minder energie: Door weinig te slapen bouw je als het ware een slaapschuld op. Deze wordt steeds groter naarmate je uren slaap tekort komt en dit leidt tot de bekende klachten: slechte concentratie, slaperigheid en een loom gevoel.

Meer ziektes: mensen die minder dan zes uur per nacht slapen zijn 4 keer zo vatbaar voor ziektes dan iemand die 7-8 uur slaapt. Een slaaptekort zorgt ervoor dat het immuunsysteem niet naar behoren functioneert.

Overgewicht: De cortisol neemt toe en de suikerniveaus gaan omhoog. Het hongerhormoon ghreline stijgt en het verzadigingshormoon leptine neemt af. Daardoor zijn we, als we te weinig geslapen hebben, geneigd om meer en langer te eten dan goed voor ons is, wat leidt tot overgewicht.

Lees ook  Geraldine Kemper uit de kleren op rots

Minder controle over emoties: Een studie van Harvard Medical School toonde met MRI’s aan dat een slaapgebrek 60 procent meer activiteit veroorzaakt in de emotionele gebieden van de hersenen. Dat verklaart mogelijk waarom we dan prikkelbaarder, agressiever en driftiger zijn. “Als je te weinig slaapt, word je meer door impulsen gedreven”, zegt Verbraecken.

Hartaanvallen: Volgens een studie van Chicago Medical School lopen mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen tweemaal zoveel risico op een beroerte of hartaanval. Dat heeft waarschijnlijk te maken met verstoringen van de algemene gezondheid en biologische processen van het lichaam. Het is bijvoorbeeld bekend dat de bloeddruk stijgt wanneer je te weinig slaapt.

Als je wakker wordt moet je meteen een glas water op lege maag drinken! DIT is de reden!

Wat deze moeder is overkomen is echt de nachtmerrie van iedereen met kinderen… Afschuwelijk!