in

Dit 15-jarig meisje pleegt zelfmoord door van een hoog gebouw te springen. Wanneer de ouders haar telefoonberichten lezen, weten ze waarom.

In het informatietijdperk van vandaag, waarin we allemaal verbonden zijn met elkaar, is het bijzonder moeilijk geworden alles wat jongeren op het internet doen te controleren. Hoewel velen onder hen denken dat de spelletjes en uitdagingen die op de sociale netwerken circuleren veilig zijn, sommige ervan verbergen een donker en ziekelijk kantje, zoals deze minzame walvis.

De Russische autoriteiten onderzoeken een pervers spelletje dat erg populair is geworden onder tieners. Men vermoed dat het spelletje in verband staat met de dood van 130 jongeren. Het spel heet ‘de uitdaging van de blauwe walvis’. Genoemd naar de Blauwe Vinvis, een walvissoort die zich, uit eigen beweging, aan de kust laat stranden om te sterven. Het einddoel van dit spel is dan ook dat de spelers zelfmoord plegen.

Om aan dit spel, dat op sociale netwerken verspreid wordt, deel te nemen, moeten de spelers, gewoonlijk tussen 14 en 16 jaar oud, contact opnemen met een beheerder (of administrateur) die hen waarschuwt vóór ze het spel beginnen: als ze deelnemen, mogen ze het spel nooit meer verlaten. Als een speler toch voor het einde uit het spel wil stappen, ontvangt hij of zij doodsbedreigingen. Ze worden gezegd dat de beheerder alle informatie over hen in bezit heeft en dat ze eerst hun familie en dan henzelf zullen doden.

Lees ook  Gucci verkoopt een broek voor 800 dollar met vlekken die jij als kind opliep

Jongeren die in het spel stappen, ontvangen dagelijks uitdagingen die ze moeten vervullen gedurende een periode van 50 dagen. Sommige van deze uitdagingen zijn relatief ongevaarlijk zoals een hele dag niet spreken of in het midden van de nacht opstaan om een horrorfilm te kijken. Andere uitdagingen zijn niet zo onschuldig, zoals automutilatie of met een mes een walvis in je huid kerven. Maar het ergste is toch de laatste uitdaging: de deelnemer moet zichzelf doden om te ‘winnen’.

Het geval van het Russische meisje Yulia Konstantinova zette heel het land in rep en roer. Ze sprong van het dak van een gebouw van 14 verdiepingen. Vooraf vonden haar vrienden en familie een afbeelding van een blauwe walvis op haar profielpagina met daaronder de tekst: ‘Het Einde’. Met dit geval kwam deze zorgwekkende trend aan het licht. Ze was niet de eerste die door dit spel het leven verloor.

Lees ook  We hebben ‘m nu al gevonden! De meest foute schaamnaam van 2019!

Hoewel het spel oorspronkelijk uit Rusland komt, werden er al meerdere versies gevonden en verboden in landen als het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Colombia en Chile. Daarom is het uitermate belangrijk dat jongeren overal worden gesensibiliseerd en ingelicht over dit sadistische modeverschijnsel.

Eind april deed er zich een geval voor in Spanje. Een meisje van 15 werd opgenomen in het psychiatrisch hospitaal van Barcelona nadat duidelijk was geworden dat ze aan het spel deelnam. Blijkbaar had de beheerder haar gevraagd zich onder een trein te werpen, maar gelukkig waren de ouders er op tijd bij om de zaak te stoppen.

Jongeren die het meest vatbaar zijn voor dit soort misleidingen zijn tieners met depressies. Ze zijn het makkelijkst te manipuleren en zoeken vaak zelf gesloten groepen en sekten op om zich van iets deel te kunnen voelen. Ook spelletjes als dit trekt hen aan. Hier kan alleen preventie de oplossing bieden. Indien nodig, aarzel geen moment om professionele hulp in te schakelen.

Bescherm je geliefden en informeer hen van deze schandelijke praktijken. Deel dit verhaal op Facebook.

Tiener poseert voor een SELFIE. Wanneer ze haar rokje optilt om DIT geheim te onthullen? Dit gaat VIRAAL!

Stel ziet een pasgeboren baby alleen in de auto met een briefje – als ze het lezen zijn ze woedend