in

Deze man praat al jaren niet meer met zijn familie omdat hij het niet kan verdragen hen te horen kauwen

Hoe vervelend kan het zijn om aan tafel te zitten, hongerig en klaar om te genieten van een lekker diner, en naast iemand te zitten die smakkend op een varkenskarbonade kauwt? Het is werkelijk onbeleefd om met open mond te eten en voor de meeste mensen is het erg onaangenaam. Voor Derrol Murphy, een Amerikaan uit San Diego, lijkt de situatie echter uit de hand te zijn gelopen, die lijdt aan misofonie, een zeldzame pathologie die onder psychische aandoeningen valt. Mensen met misofonie zijn vaak geïrriteerd en soms boos als ze blootgesteld staan aan een geluid dat door anderen als gewoon wordt beschouwd, zoals mensen die hun nagels knippen, hun tanden poetsen of eten – zoals in het geval van Derrol.

De eenenveertigjarige inwoner van San Diego heeft altijd met deze vervelende pathologie geleefd: “Ik dacht altijd dat ik gek was!”. Deze absurde ziekte heeft Derrol jarenlang gedwongen om te stoppen met praten met zijn familie, vanwege eenvoudige en veel voorkomende “geluiden” die de man nooit heeft kunnen verdragen zonder in woede uit te barsten: het geluid van degenen die voedsel kauwen, het klikken van een pen of iemand die zijn keel schraapt voordat hij spreekt. Kleine geluiden waardoor Derrol volledig zijn beheersing verliest (en iedereenn die lijdt aan deze nare ziekte).

LEES OOK!
Stel vermoordt 17-jarig meisje uit wraak voor soa

Zoals Derrol zelf stelt, kan het echt een serieus probleem zijn als het gaat om dicht bij de mensen te blijven van wie je houdt – je denkt dat zij, je familie, degenen zijn die je beter zouden moeten begrijpen en in plaats daarvan krijg je geen steun, meer uit onwetendheid dan kwade wil. Derrol leed (en lijdt) al zoveel jaren aan deze ziekte zonder er ooit van te hebben gehoord; een ziekte die hem meerdere malen dwong een restaurant te verlaten tijdens afspraken. “Ik kan gewoon niet tegen degenen die te hard kauwen, het is sterker dan ik. Ik ben geen agressief persoon, alleen in deze gevallen stijgt mijn woede.”

Zelfs het geluid van plastic zakken is iets absoluut ondraaglijks voor Derrol, die toegeeft dat hij minstens 10 jaar niet naar de bioscoop is geweest, vanwege mensen die een verpakking snacks of popcorn openmaken.

LEES OOK!
Kelly kwam om bij ongeluk terwijl vriendin (15) auto bestuurde

Een serieus probleem dat zijn relaties jarenlang heeft ondermijnd en dat alleen kan worden bestreden dankzij een oneindig begrip. Zijn nieuwe partner Kurt lijkt de juiste persoon te zijn.

“Tijdens de eerste afspraak begon Kurt heel hard te kauwen, met zijn mond open. Ik wist dat het niet zou werken – ik moest het hem onmiddellijk vertellen.” vertelde Derrol. In plaats daarvan was Kurt onmiddellijk zeer behulpzaam en hielp hij Derrol bij het omgaan met deze moeilijke situatie dankzij twee fundamentele ingrediënten: liefde en begrip.

Derrol ontdekte pas wat misofonie was op 30-jarige leeftijd, toen hij nog 4-5 uur per dag een koptelefoon moest dragen, om niet de meest irritante geluiden te horen. Sindsdien praat hij erover en hoopt dat zijn verhaal licht zal werpen op deze ongelukkige toestand en anderen helpt er beter mee om te kunnen gaan.

Yara raakte zwanger maar wist niet of het van haar lover óf zijn beste vriend was

De zomer komt een beetje terug, maar dat duurt nog wel even