in

Deze kip legt een wel héél bijzonder ei

Gea Borculo uit Nijkerkerveen schrok zich een hoedje toen ze haar hand in het nest van haar hobbykippen stak. Opeens viste ze daar een ei uit wat op allesbehalve een ei lijkt.

Het ei is niet rond, maar langwerpig met een ondefineerbare uitstulping. “Ik schrok me kapot, ik wist niet wat ik voelde”, zegt Gea tegen Omroep Gelderland. Ze houdt al vijftien jaar hobbykippen en heeft op een kinderboerderij gewerkt, maar zoiets had ze nog nooit gezien.

Lees ook  De hitte in Australië zorgt er voor dat dieren letterlijk dood uit de lucht vallen

Ontsteking
Rick van Emous van de Universiteit van Wageningen kijkt niet vreemd op van het ei. Tegenover AD verklaart hij dat de kip een ontsteking heeft aan het ‘legapparaat’. “In zo’n 25 uur ontstaat het ei, waarbij in de laatste 16 uur de schaal wordt gevormd. Door de ontsteking wordt het kanaal aangetast en dan krijg je dit soort misvormde eieren. Die kunnen bijvoorbeeld ook ribbels hebben.”

Besmettelijke ziekte
Omdat de schaal van dit soort eieren dun is, gaan ze vaak al kapot in het legapparaat. Volgens Van Emous lijdt de kip aan Newcastle Disease. Dat is een ernstige en besmettelijke ziekte waar boeren vroeger veel last van hadden. “Tegenwoordig worden kippen hiertegen geënt. Toch kan er af en toe nog eens een zieke kip tussen zitten en vind je een misvormd ei.” Of de kip in kwestie het overleeft, is nog afwachten.

Lees ook  Hond aan paal gebonden met één zak brokjes: ‘Wordt steeds gekker hier

Meisje gedwongen om in met bloed doorweekte kleren te blijven zitten nadat leraar haar weigerde om naar wc te gaan.

Gefolterde moeder neergestoken door 2-jarig zoontje nadat gewelddadige vriend vroeg om “mama neer te steken.”