in

Deze 6 soorten buikpijn moet je nooit negeren

ommige vormen van buikpijn verdienen net iets meer aandacht. Iedereen heeft weleens last van buikpijn. Vaak kun je de oorzaak zelf wel achterhalen en hoef je je geen zorgen te maken.

Misschien heb je iets verkeerds gegeten, of ben je ongesteld of zwanger. Toch zijn er enkele vormen van buikpijn die je niet moet negeren.

Heb je last van één van de volgende klachten? Neem dan contact op met je huisarts. Sommige soorten buikpijn gaan níet vanzelf over.

1. Langdurige pijn die niet weggaat
Bij elke vorm van buikpijn die 3 maanden of langer aanhoudt, zou je naar een huisarts moeten gaan. Gaat de pijn gepaard met andere symptomen, zoals voortdurende diarree of juist obstipatie?

Of heb je een vol gevoel na slechts een paar happen eten, vaak last van een opgeblazen gevoel en winderigheid óf pijn na het eten?

Dan kan het zijn dat de pijn veroorzaakt wordt door verschillende aandoeningen: van prikkelbare darmsyndroom en lactose-intolerantie tot iets ernstigers.

2. Buikpijn in combinatie met misselijkheid
Wanneer buikpijn optreedt in combinatie met misselijkheid en overgeven, zijn de klachten meestal te wijten aan overeten of voedselvergiftiging.

Lees ook  In je blote gat op Funda staan blijkt goed te zijn voor de verkoop!

De klachten zouden in dit geval binnen een dag of 2 verdwenen moeten zijn. Wanneer de klachten verergeren en je geen idee hebt waar ze vandaan komen, kunnen ze een ernstigere oorzaak hebben.

Denk aan darmobstructie (verstopping), gastro-intestinale infectie (maag-/darmontsteking), een gescheurde cyste van de eierstokken, een maagzweer of zelfs een hartaanval. Ook in deze gevallen geldt: breng een bezoekje aan je huisarts!

3. Buikpijn die gepaard gaat met bloed
Wanneer je bloed opmerkt in je ontlasting of braaksel, is het aan te raden om direct een huisarts te bellen.

Houd er rekening mee dat bloed in de ontlasting niet altijd rood is, het kan ook zwart zijn, wat vaak wijst op een bloeding ergens hoger in het spijsverteringskanaal.

Dergelijke bloedingen kunnen diverse oorzaken hebben, zoals aambeien, een bloedende maagzweer en kanker. Heb je veel bosbessen, bieten of drop gegeten?

Lees ook  Alweer triest record in Italië: afgelopen 24 uur 793 doden door coronavirus

Dan is je ontlasting ook vaak donker en soms roodgekleurd. Ook medicijnen als ijzertabletten en diarreeremmers kunnen invloed hebben.

4. Plotselinge, intense pijn
Als je plotseling last krijgt van een sterke en hevige buikpijn, is er waarschijnlijk iets niet in orde. Heb je last van een scherp en stekend gevoel dat je zelf de adem beneemt?

Dan zou het goed kunnen dat je gal- of nierstenen hebt. Wanneer de steken spontaan ontstaan en steeds erger worden, zou de pijn ook veroorzaakt kunnen worden door een blindedarmontsteking.

5. Buikpijn die samengaat met gewichtsverlies
Onverwacht en onbedoeld gewichtsverlies is altijd zorgwekkend en moet door een arts worden beoordeeld, ongeacht of het gepaard gaar met maagpijn of andere symptomen.

Dit zou namelijk kunnen wijzen op alvleesklierontsteking, de ziekte van Crohn, kanker of andere ziektes.

6. Buikpijn en koorts
Als je last hebt van maagklachten en ook een hogere lichaamstemperatuur hebt dan normaal, kan dit wijzen op een infectie. Neem ook in dit geval contact op met de huisarts.

Rode ogen of keelpijn? Dit plekje in je wasmachine kan de oorzaak zijn!

Prins Philip berouwvol over auto-ongeluk: ‘Het spijt me heel erg’