in

Dementie vs. Alzheimer: dit is het verschil tussen de ziektes

Dit zijn de grootste verschillen tussen dementie en de ziekte van Alzheimer. Bij maar liefst 1 op de 5 mensen kan dementie ontstaan.

In Nederland leven er op dit moment zo’n 280.000 mensen met deze hersenaandoening. De ziekte van Alzheimer is daarbij de meest voorkomende vorm van dementie.

Uit cijfers blijkt dat zo’n 70 procent van alle mensen met dementie leidt aan Alzheimer. Wat zijn dan de grootste verschillen tussen deze ziektes? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Dementie vs. Alzheimer
Het belangrijkste verschil tussen dementie en de ziekte van Alzheimer is dat dementie een overkoepelende term is.

Het is een overkoepelende term voor symptomen zoals verminderd geheugen en verminderd denken die het dagelijks leven verstoren.

De ziekte van Alzheimer is een specifieke vorm van dementie. Andere soorten dementie zijn vasculaire dementie, Lewy body dementie, frontotemporale dementie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington.

De reden dat je het voornamelijk verhalen over de ziekte van Alzheimer hoort, is niet alleen omdat het de meest voorkomende vorm van dementie is, maar ook omdat de wetenschap achter de ziekte van Alzheimer het meest geavanceerd is in vergelijking met andere vormen van dementie.

Lees ook  Aap geeft deze kerel een volley in het gezicht omdat hij zijn middenvinger liet zien [video].

Veelvoorkomende symptomen
Het verliezen van je sleutels en vergeten waar je geparkeerd hebt, zijn elementaire geheugenproblemen.

Hoe weet je dan wanneer het de grens overschrijdt naar dementie of Alzheimer? Volgens de Alzheimer’s Association moeten twee van de volgende dingen om een diagnose van dementie te krijgen ‘aanzienlijk worden aangetast’:

– Geheugen
– Communicatie en taal
– Het vermogen om te focussen en aandacht te besteden
– Redeneren en oordelen
– Visuele perceptie

Alzheimer symptomen
Als het gaat om de ziekte van Alzheimer, kun je nieuwe informatie sneller vergeten. Het zijn niet die kleine hersenkraken waarbij je de naam van je achterneef niet meer kunt onthouden en je het op een later moment ineens herinnert – dat is normaal.

Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease in 2016 geeft aan dat problemen met het gebruik van een wegenkaart één van de eerste waarschuwingssignalen van Alzheimer kan zijn. Dit is een van de waarschuwingssignalen van Alzheimer om op te letten.

Lees ook  Vrouw keert terug naar ex zodat haar zoon een vader heeft. Maar als hij haar uitkleedt en haar op de grond gooit begint een nachtmerrie

Mogelijke behandelingen dementie en Alzheimer
Er zijn vrijwel geen door de FDA goedgekeurde therapieën voor dementie. Er is slechts één goedgekeurd medicijn voor de dementie van Parkinson.

Wel zijn er vier medicijnen die specifiek gericht zijn op Alzheimer. En hoewel deze medicijnen de ziekteprogressie niet blokkeren of de ziekte genezen, kunnen ze de symptomen helpen te beheersen.

Patiënten geven aan dat deze medicijnen zes tot negen maanden kunnen helpen, maar velen blijven ze langdurig gebruiken omdat ze helpen bij gedragssymptomen zoals agitatie en agressie.

Wanneer patiënten stoppen met de medicijnen, kunnen de psychische symptomen erger worden. Wat betreft andere soorten dementie, kunnen veranderingen in de levensstijl de beste optie zijn.

Behandeling voor vasculaire dementie is afhankelijk van het doen van dingen die gezond zijn voor uw bloedvaten en hart: zoals bloeddruk- en cholesterol verlagen en diabetes beheersen.

Lena laat met pikante winter shoot niks aan je verbeelding over!

Zwangere merrie en veulen gedumpt uit vrachtwagen en landen in diepe klei – zijn allebei dood