in

De vrouw staat voor een vuurpeloton en weigert een blinddoek. Maar wat ze dan doet is nog verbazingwekkender

In 1891 was Margaretha Geertruida uit Leeuwaarden in Nederland amper 15 jaar toen haar moeder overleed en ze er plotseling alleen voor stond. Haar vader, een hoedenmaker, had zijn familie eerder al de rug toegekeerd. Margaretha had het geluk dat de ouders van haar moeder zich over haar ontfermden en sturen haar naar school om een opleiding als kleuterjuf te volgen.

Maar ze zou een andere weg inslaan in het leven. Wybrandus Haanstra, de directeur van de school, ziet dat het meisje naar liefde en aandacht hunkert en maakt misbruik van haar eenzaamheid. Algauw circuleren er de wildste geruchten over het 15-jarige schoolmeisje en uiteindelijk wordt ze van school weggestuurd. Voor Haanstra had zijn affaire met het meisje geen verdere gevolgen want hij bleef een gerespecteerd schoolhoofd.

Margaretha wordt naar Den Haag gestuurd waar ze aan een familielid wordt toevertrouwd. Enkele jaren later reageert ze op een huwelijksadvertentie in de krant. Rudolf MacLeod, een marineofficier, was op zoek naar een vrouw. De twee spraken af en het klikte meteen. Margaretha was 19 jaar toen ze met hem trouwde en naar Indonesië reisde.

Maar de man van haar dromen bleek niet te zijn wie ze dacht. De 20-jarige man was zwaar alcoholverslaafd en leed aan syfilis, wat hij haar niet had verteld. Hij sloeg en bedroog haar op regelmatige basis.

Margaretha probeerde haar ongelukkige situatie een beetje te vergeten door zich toe te leggen op de lokale dans. Daar zou ze het pseudoniem krijgen waaronder ze vandaag beter bekend is: Mata Hari.

In 1902 had ze genoeg van haar man en verliet ze hem definitief. Om helemaal van nul te beginnen reisde ze naar Parijs waar ze als model aan het werk ging.

Lees ook  Lang geleden beloofden deze vrouwen elkaar iets. Wanneer de ene sterft, houdt de andere haar belofte.

Haar exotische dansstijl en donkerharige schoonheid pasten helemaal in de tijdsgeest en algauw werd ze een beroemdheid. Margaretha ontpopt zich tot de ster van het nachtleven. Haar bewonderaars zijn gefascineerd door haar katachtige verschijning en haar bewegingen “met duizend bochten.”

Maar haar optredens zijn voor de tijd ook uitermate gewaagd. Mata Hari staat vrijwel halfnaakt op het podium, slechts gehuld in een ragfijne sluier en exotische sieraden. Haar sensuele dansen zorgt voor verontwaardiging bij de moralisten, maar inspireert tegelijk de meest invloedrijkste mannen van het land. Haar reputatie strekt zich uit tot alle uithoeken van de planeet.

Na een aantal jaren van luxe wilde ze in 1915 samen met haar minnaar Vladimir Masloff naar Nederland verhuizen. Maar het noodlot had andere plannen. Vladimir werd als soldaat tijdens WO I naar het front gestuurd en raakte gewond. Ze kreeg te horen dat hij in een ziekenhuis in Frankrijk lag.

Ze moest opnieuw een visum aanvragen voor Frankrijk, maar de Franse overheid maakte misbruik van de situatie: ze bieden haar een visum aan op voorwaarde dat ze de Duitsers zou bespioneren. Mata Hari had geen andere keuze wilde ze haar minnaar terugzien.

Op dat moment loont haar leven als succesvolle danseres weer, want ze ontmoet Prins William, de zoon van de Duitse keizer. Hij hield van het nachtleven, maar weet absoluut niets over militaire geheimen en strategieën. Hij vertoonde geen interesse in de politiek. Van hem zou Mata Hari geen inlichtingen kunnen krijgen.

Wat het allemaal nog erger maakte, is dat ook de Duitsers haar dwongen om voor hen te spioneren. Ze werd voor de keuze geplaatst: voor de rechter verschijnen of voor Duitsland spioneren.

Lees ook  Wat een tragisch verhaal: Maud (20) pleegde zelfmoord, maar wilde eigenlijk…

Beide zijden gebruikten haar als spion en deze situatie zou op zeker ogenblik onhoudbaar worden. De Fransen werden achterdochtig en lokten haar in de val.

Op 13 februari 1917 werd ze gearresteerd. Ze werd schuldig bevonden aan landverraad en ter dood veroordeeld.

In de vroege ochtend van 15 oktober 1917 werd Mata Hari amper een uur voor haar executie meegedeeld dat haar tijd gekomen was. Ze kreeg nog de kans om drie afscheidsbrieven te schrijven die ze aan de directeur van de gevangenis overhandigde.

Toen ze voor het vuurpeloton werd geplaatst weigerde ze een blinddoek om te doen. Ze keek een van de leidinggevende soldaten, voor wie ze zich vroeger nog ontkleed had, recht in de ogen en zei: “Meneer, ik dank u”, en vervolgens werd ze met 12 schoten op een koude ochtend geëxecuteerd.

Het leven van Mata Hari is tot op vandaag in een sluier van mysteries gehuld. Haar hoofd werd bewaard in het Parijse Anatomie Museum, maar verdween later in mysterieuze omstandigheden. Nog anderen beweren dat haar dood geveinsd werd en dat ze met een Russische edelman op de vlucht sloeg.

Wat wel zeker is dat Mata Hari met haar glamoureuze uitstraling tot de verbeelding spreekt. Historici, regisseurs en schrijvers zijn gefascineerd door haar levenswandel en carrière.

Mara Hari was zonder twijfel de grootste femme fatale van haar tijd!

DEEL het verhaal van deze mysterieuze vrouw met je vrienden!

3-jarig meisje werd door haar ouders met 40 gebroken botten achtergelaten. Nu is ze gelukkig geadopteerd door een liefdevolle familie

Geleidehond redt blinde vrouw niet één maar twee keer in één nacht