in

De ventilators mogen tijdens de hittegolf niet aan in verzorgingshuizen vanwege corona

De meeste inwoners van Gelderland maken zich zorgen om de gezondheid van anderen als gevolg van de hitte.

Ook zorgt het door corona aangepaste hitteplan voor hoofdbrekens in verzorgingshuizen. Daardoor mogen ventilatoren niet aan.

Komende week komt mogelijk de eerste hittegolf van dit jaar. Donderdag, als temperaturen boven de 30 graden worden verwacht, geven het Rode Kruis en samenwerkingsorganisaties van gemeenten, rijk en provincies aan zorgorganisaties uitleg over hoe ouderen in coronatijd beschermd kunnen worden tegen hitte.

Recent onderzoek van gezondheidsdienst GGD in Gelderland en Overijssel leert dat acht van de tien mensen zich zorgen maken over de invloed van warmere zomers op de gezondheid van anderen. Over de gevolgen van hitte op de eigen gezondheid zijn drie van de tien mensen niet gerust.

Lees ook  Deze vrouw wilde een regenboogkleuring in haar haar. Ze is nu voor de helft kaal.

”Het is een probleem, zeker als je bedenkt dat we afkoersen op het heetste jaar ooit”
– Madeleen Helmer, Klimaatverbond Nederland

Slecht slapen
Het onderzoek leert dat tijdens de hete zomer van vorig jaar de temperatuur in de slaapkamers bij mensen gemiddeld 28 graden was, maar bij een aantal woningen opliep tot boven de 40 graden.

56 procent zegt in zo’n hitteperiode slecht te slapen, vier van de tien mensen klagen over moeheid en een op de vijf heeft hoofdpijn.

Lees ook  Zou jij als moeder hetzelfde doen?

De hitteperiodes zorgen elk jaar ook voor dodelijke slachtoffers. Vorig jaar juli vielen tijdens een periode van hitte in een week vierhonderd extra doden. De hitte treft voornamelijk 80-plussers.

Ventilatoren
De hitterichtlijnen van gezondheidsdienst RIVM die nu in verband met het coronavirus gelden, maken het lastiger het hitteplan goed toe te passen.

Zo wordt afgeraden om in gemeenschappelijke ruimtes van verpleeghuizen ventilatoren aan te zetten om verspreiding van het virus te voorkomen.

,,Dat is een probleem’’, zegt Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland. ,,Zeker als je bedenkt dat we afkoersen op het heetste jaar ooit.’’

12.000 leeuwen worden in gevangenschap gefokt om door toeristen te worden afgeschoten

Moeder van doodgestoken Lisa (25) zag het misgaan: ‘Ik kon haar niet bij hem weghalen, ze was verliefd’