in

Dankzij zijn oude kennis heeft deze man de woestijn veranderd in een weelderig bos met planten en dieren

Er zijn mensen die, met weinig middelen en hard werken, elke dag iets groots bouwen, zelfs als ze praktisch uit het niets beginnen.

De gevechten die ze doorstaan zijn misschien onzichtbaar, althans voor de meeste mensen, maar ze vertegenwoordigen kleine grote meesterwerken van goede wil, die de basis leggen voor een betere toekomst.

Dit is precies het geval van Yacouba Sawadogo, een boer uit Burkina Faso die met zijn vasthoudendheid een bron van inspiratie en hoop voor veel mensen is geworden. Laten we eens kijken wat hij deed.

Na de zeer ernstige droogte die zijn gebied in de jaren tachtig trof, besloot Sawadogo dat het tijd was om in te grijpen om het land te regenereren en het weer weelderig en vruchtbaar te maken.

Lees ook  Mama van doodzieke Lorenzo (9) vraagt om kaartjes te sturen voor zijn ‘laatste’ verjaardag.

Met behulp van de oude inheemse landbouwtechnieken en de aanpassing ervan aan de moderniteit slaagde hij erin de schade veroorzaakt door woestijnvorming te beperken.

Hoe? Dankzij de zai-bloemen, die tijdens het regenseizoen water behouden en compost kunnen genereren.

Maar Sawadogo’s vindingrijkheid stopte hier niet. Door 40 hectare kale grond te vullen met biologisch afbreekbaar afval en mest, heeft het letterlijk de bodemvoeding hersteld.

De rest werd gedaan door de termieten die, aangetrokken door het organische materiaal, een netwerk van tunnels hebben gegraven die toelaten de aarde vochtig te houden, wat de ontwikkeling van de planten bevordert.

Lees ook  70-jarige vrouw bezoekt vrienden in Groningen – uren later is iedereen geschokt door wat er gebeurd is

Een volledig natuurlijke en werkelijk briljante regeneratie, die in korte tijd weelderige bomen heeft laten groeien waar tot die tijd de woestijn het leven had vernietigd. Onnodig te zeggen dat na de bomen het eten arriveerde, en dus ook de bosfauna.

Een ongelooflijk verhaal over vasthoudendheid en goede wil dat Yacouba ertoe bracht de Alternatieve Nobelprijs Right Livelihood Award te ontvangen, voor het herstel van kale hectares land en de hoop die wordt teruggegeven aan de lokale bevolking.

Bekijk hieronder de beelden..

Keelpijn? Hier lees je hoe je een effectieve en natuurlijke zelfgemaakte siroop kunt maken

Het uitvoeren van deze oefeningen gedurende 10 minuten per dag zal de pijn aan de rug en de heupzenuw weghouden