in

Covid-19 is bij rokers erger, maar krijgen rokers minder snel het coronavirus?

Een studie die onlangs is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet concludeert dat rokers ondervertegenwoordigd zijn onder degenen die positief hebben getest op het coronavirus. In de studie van bevestigde gevallen bij Engelse huisartsen was het aantal rokers dat positief testte op het virus de helft van het aantal niet-rokers meldt NOS.

Dit is geen reden om te beginnen of door te gaan met roken, waarschuwen de onderzoekers. De negatieve effecten van roken op de gezondheid zijn bekend. Bovendien blijkt uit verschillende studies dat rokers die geïnfecteerd raken, meer kans hebben om op de intensive care te belanden en te sterven dan niet-rokers.

De studie is niet de eerste die een mogelijk beschermend effect tegen het coronavirus bij het roken vindt. Uit een Chinese studie bleek dat het aantal rokers onder bijna 1100 patiënten meer dan de helft van de totale Chinese bevolking uitmaakt.

Een analyse door het Amerikaanse CDC, een instelling die hier vergelijkbaar is met het RIVM, toonde aan dat van meer dan 7.000 Covid 19 gevallen slechts iets meer dan 1 procent rokers waren, terwijl bijna 14 procent van de volwassen Amerikanen rookte.

Lees ook  Lisanne raakte 41.000 euro kwijt door oplichting via Whatsapp

Mogelijke verklaringen
Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor wat de onderzoekers hebben gevonden over roken en de mogelijk lagere kans op een positieve coronaire test. De onderzoekers vermoeden dat roken de hoeveelheid virusdeeltjes in de neus vermindert en dus een negatief effect heeft op de gevoeligheid voor de coronaire test.

Als dit het geval is, biedt roken geen bescherming tegen het coronavirus. De wetenschappers wijzen er echter op dat een dergelijk effect niet bekend is voor het roken en het roken van grutten op dezelfde manier.

Een tweede verklaring zou kunnen zijn dat alleen mensen met symptomen worden getest op het coronavirus. Rokers hoesten vaker, zeggen de onderzoekers, en daarom is het waarschijnlijker dat ze – eigenlijk om onaanvaardbare redenen – worden getest op het virus en dus negatief worden getest.

Maar volgens de wetenschappers geldt hetzelfde voor ex-rokers en voor mensen met chronische longziekten, en in deze groepen zijn er verhoudingsgewijs niet minder mensen positief getest.

Daarom willen wetenschappers van de Universiteit van Oxford het verband tussen roken en Covid-19 infecties verder onderzoeken. Het is mogelijk dat nicotine interfereert met de werking van de receptoren – eiwitten in het membraan die de cellen omhullen en waardoor het coronavirus de cellen binnenkomt.

Lees ook  Dat randje aan je koffiefilter? Híer moet je dat eigenlijk voor gebruiken, wist jij dit?

Nicotinepleister
Franse onderzoekers onderzoeken ook de rol en mogelijke verstoring van deze zogenaamde angiotensine II-receptoren door nicotine. De Fransen, die verbonden zijn met de Sorbonne, het Institut Pasteur, de Franse Academie van Wetenschappen en de Parijse ziekenhuizen, geloven dat de receptor een essentiële rol speelt in het verspreidings- en ziekteproces van Covid-19.

De hypothese van de Franse artsen is dat nicotine en het coronavirus als het ware concurreren om de angiotensine II-receptoren te kunnen gebruiken. Volgens de wetenschappers is het duidelijk dat deze receptoren een belangrijke rol spelen bij zowel de penetratie van SARS-CoV-2, zoals het virus officieel wordt genoemd, in de lichaamscellen als bij de opname van nicotine.

De onderzoekers onderzoeken nu of nicotinepleisters die een gecontroleerde dosis nicotine vrijgeven mensen kunnen beschermen tegen infectie met Covid-19. Ze onderzoeken ook of ze kunnen worden gebruikt om infecties met het virus te behandelen.

Deze onderzoekers waarschuwen ook dat roken een ernstig gezondheidsrisico inhoudt en dat het gebruik van nicotinepleisters alleen onder streng medisch toezicht mag plaatsvinden.

Onafscheidelijk tot het einde: 3 jarige tweeling hield elkaars handen vast terwijl ze stierven in huisbrand

20-jarige in de cel voor moord op Christine (70) in Bonheiden