in

Coronawet 2.0 lijkt Tweede Kamer wel te kunnen bekoren

Alle protesten ten spijt lijkt de speciale coronawet geruisloos door de Tweede Kamer te komen. In een urenlang debat liet een meerderheid van de Kamer blijken te gaan instemmen.

Dat komt voornamelijk doordat de wet grondig is verbouwd. Zo krijgt de Tweede Kamer meer inspraak als er coronamaatregelen worden genomen.

Het kabinet moet die minstens een week vooraf voorleggen. Behalve in geval van nood, maar dan kan de Kamer achteraf een maatregel binnen enkele dagen terugdraaien.

De tijdelijke wet gaat bovendien niet voor zes, maar voor drie maanden gelden. En bij overtreding van de coronaregels wordt de boete lager, namelijk niet langer 390 maar 95 euro.

Lees ook  5 kinderen die niet alleen met papa hadden moeten blijven

Het gros van de Tweede Kamer ziet in de wet al met al verbeteringen ten opzichte van de situatie nu, waarbij via noodverordeningen maatregelen worden genomen.

Protest
Partijen betreurden wel dat de eerste versie van de wet, waarin de rol van het parlement kleiner was, zoveel protesten heeft uitgelokt. Volgens oppositiepartijen SGP, GroenLinks, 50Plus en PvdA is dat nu aangepast.

,,Deze wet zorgt dat noodzakelijke maatregelen genomen kunnen worden, maar tegelijk dat daar ook grenzen aan kunnen worden gesteld door de Tweede Kamer’’, aldus Kathalijne Buitenweg (GroenLinks).

Lees ook  Bibian Mentel - Het is tijd om afscheid te nemen..

Vooral de PVV blijft niettemin de inperking van vrijheden hekelen. Immers: door de wet kan de 1,5 meter afstand worden afgedwongen en in principe ook het dragen van mondkapjes.

,,Het kabinet kan beter zorgen voor meer testen, genoeg medicijnen en voldoende ic-bedden. Dan was deze hele wet overbodig geweest’’, zei PVV-Kamerlid Gidi Markuszower.

Morgen reageert het kabinet op vragen die nog leven, maar er lijkt weinig te zijn wat de wet nog in de weg staat.

Eva Jinek in het geheim getrouwd met deze man

Mark Rutte – Uitkering Oranjes kan echt niet meer