in

Coronavirus vastgesteld bij nertsenfokkerijen

Bij twee nertsenfokkers in Noord-Brabant is bij meerdere dieren het coronavirus vastgesteld, meldt minister Schouten van Landbouw. De dieren hadden maag-darmklachten en ademhalingsproblemen.

Het ministerie gaat uit van besmetting van mens op dier, omdat enkele medewerkers van de bedrijven in Beek en Donk en Milheeze verschijnselen hadden van het coronavirus.

Volgens het RIVM zijn de nertsen de eerste dieren in Nederland waarbij een coronabesmetting is vastgesteld.

Voor zover bekend is het wereldwijd de eerste keer dat covid-19 op grotere schaal is vastgesteld bij fokdieren.

Op het bedrijf in Beek en Donk zitten 7500 nertsen, in Milheeze zitten 13.000 dieren. Om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen mogen de nertsen en mest het bedrijf niet af.

Lees ook  Adam (37) ontdekt babylijkje in diepvries van overleden moeder

Niet fietsen en wandelen
Op advies van het RIVM wordt de openbare weg rond beide fokkerijen in een straal van 400 meter afgesloten voor fietsers en wandelaars.

Dat is een voorzorgsmaatregel, want volgens het RIVM vormen nertsenbedrijven voor zover bekend geen risico voor verspreiding onder mensen.

In de omgeving van het bedrijf worden monsters genomen om te kijken of het virus zich verspreidt. Ook eventuele katten op de bedrijven worden onderzocht, omdat die net als fretachtigen gevoelig zijn voor een covid-19-besmetting.

Lees ook  “Walgelijk en goor”: Andre Hazes jr. krijgt de wind van voren door “vies” filmpje! Wat vind jij hiervan?

Meldplicht
Volgens het RIVM zijn er niet veel coronabesmettingen bij dieren vastgesteld. Er zijn enkele gevallen van besmettingen met honden en katten bekend, waaronder in België. Vee als koeien, schapen of geiten is voor zover bekend niet vatbaar voor het virus.

Minister Schouten heeft een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders en dierenartsen. Als bij nertsen ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte wordt vastgesteld, moet dit worden doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Jongen (10) overleden door botsing met motorrijder in Drunen

Man aangehouden voor mishandelen vrouwen in Utrecht