in

Coronaverdriet: ouder echtpaar uit Alverna overlijdt binnen 24 uur na elkaar, Rien wilde samen met zijn Rina gaan

ALVERNA – Binnen een etmaal stierven Rien en Rina Smits aan de gevolgen van het coronavirus. Het echtpaar was zeer gezien in het kleine Alverna, waar generaties jongens en (vooral) meisjes bij juf Rina in de klas zaten.

Ook in Alverna zitten veel mensen binnen, maar het nieuws van het overlijden van Rina (80) en Rien Smits (81) gaat deze vrijdag met de snelheid van het licht door het dorp. In de gemeenschap van amper 2500 zielen, strak tegen het grotere Wijchen aan geplakt, kennen de meeste mensen elkaar. En je moet er zeker je best doen om Rina Smits niet te kennen. Ze was 35 jaar lang onderwijzeres op de lokale Antoniusschool. Generaties meisjes, en later ook jongens, hadden haar als juf.

Vitaal als wat
Twee weken geleden was ze nog zo vitaal als wat. ,,Als ze hier door de winkel liep, had ze nog de uitstraling van een juffrouw, hoor”, zegt Ria Jansen, die achter de kassa van de buurtsuper geregeld wordt aangesproken op de trieste gebeurtenis. Haar kinderen kregen les van juffrouw Smits. Streng, maar betrokken was die, zegt Jansen. Ze sprak het stel op verjaardagen. Want Rien, dat was weer de broer van haar zwager.

LEES OOK!
20-jarige in de cel voor moord op Christine (70) in Bonheiden

Bekroond met een lintje
Met al aardig wat kwalen achter de rug, was vader de minst vitale van de twee, vertelt hun dochter Jessica. Wanneer hij buiten was, ging hij graag vissen bij het Wijchense Ven. Moeder was juist superfit. Bij de seniorenvereniging regelde ze de felicitaties en bracht ze troostrijke bloemetjes. En voor de kerk verzamelde ze misintenties en ging ze zelfs weleens voor in het gebed. Rina hielp bij het opzetten van het WMO-beraad. In 2010 werd dat alles met een lintje beloond.

Van grieperig naar enorm ziek
Jessica Smits doet huis in quarantaine haar verhaal. ,,Mijn ouders waren eerst wat grieperig, maar vorige week zondag werden ze opeens zó ziek. Vooral mijn vader, maar hij wilde niet in het ziekenhuis tussen de coronapatiënten liggen. Volgens de huisarts was de kans ook wel heel klein dat ze corona hadden. Waar hadden ze dat nou moeten oplopen?”

Maar vorige week woensdag was Rien Smits zo beroerd, dat hij alsnog naar het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen moest. Daar bleek hij wel degelijk corona te hebben. Zijn vrouw werd niet meer getest, omdat de artsen ervan uitgingen dat zij het ook had.

LEES OOK!
Man die rondrijdt met ‘pak me dan’ op kentekenplaat krijgt zijn zin

Bergafwaarts
Zaterdag mocht hij, ietsje beter, toch naar huis. Ze waren blij weer samen te zijn. Hun dochter Jessica zorgde voor het stel: voor haar broer, echtgenoot en twee zoons was het verstandiger dat ze niet zouden binnenkomen. Met zowel vader als moeder ging het dat weekeinde echter heel snel bergafwaarts. Maandag bleek beademing nog de enig mogelijke behandeling. Maar daar wilden ze niet aan, besloten Rina en Rien Smits samen al eerder. Hoe zouden ze daar uitkomen, áls ze er al uitkwamen? Jessica: ,,En dus hield het op.”

Doodop
Haar ouders waren doodop, hadden pijn aan hun rug en longen. Dinsdagochtend was Rina zó benauwd dat het niet meer ging. ’s Middags kwam de rest van de familie langs voor een triest afscheid. Er werd gepraat via de telefoon, handen werden op het raam gelegd. Dinsdagavond viel ze met hulp van morfine en dormicum in slaap, de volgende middag overleed ze.

Even later werd ook Rien in slaap gebracht. Hij twijfelde niet, wilde toch al samen met zijn Rina gaan, zegt Jessica: ,,’Dit gaan we doen’, zei hij.” Donderdagmiddag overleed ook Rien Smits aan de gevolgen van corona.

Liesbeth List (78) overleden

53-jarige man uit Rijswijk zwaar mishandeld door groep jongeren, nadat hij vroeg om afstand