in

Coronapatiënt Vincent werd doodziek van medicijn tegen virus en waarschuwt: ‘Ik draaide helemaal door’

Van een man zonder psychische klachten binnen drie dagen een psychiatrisch patiënt. De 68-jarige Vincent* uit het Groene Hart kreeg als coronapatiënt in het ziekenhuis in Gouda naar zijn overtuiging zeer ernstige bijwerkingen van het medicijn chloroquine. Hij wil waarschuwen tegen het gebruik ervan.

Als kerngezonde man die midden in het leven staat werd Vincent in april besmet met het coronavirus.

Waarschijnlijk via zijn vrouw, die in de zorg werkt. Na aanvankelijk milde klachten, voelde hij zich steeds beroerder.

Het zuurstofgehalte in zijn bloed bleek veel te laag en opname in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda volgde.

,,Daar werd vastgesteld dat ik inderdaad corona had. Ik schrok me wild, want ik kende de verhalen over een dramatische afloop.’’

”Zonder in details te treden, kan ik zeggen dat ik helemaal doordraai­de”

Hij belandde op de speciale corona-afdeling van het ziekenhuis en kreeg naast zuurstof het medicijn chloroquine toegediend.

Na drie dagen voelde hij een bijna ondraaglijke buikpijn en ging het ook in zijn hoofd niet goed. ,,Ik kreeg ernstige psychische klachten en werd zwaar depressief.

Ik heb hier nooit eerder in mijn leven last van gehad. Het ziekenhuis heeft me vanwege de ernstige bijwerkingen daarna geen chloroquine meer gegeven.’’

Moeder geeft dochter (4) nog steeds borstvoeding: “Ik stop er pas mee als zij het niet meer wil”

Doordraaien
Chloroquine, dat eerder al werd gebruikt bij het bestrijden van malaria, is door veel ziekenhuizen toegediend bij coronapatiënten.

Medisch onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het middel niet of nauwelijks werkt tegen corona en vanwege de hoge dosering mogelijk meer kwaad dan goed doet bij deze patiënten.

Bijwerkingen zijn volgens Bijwerkingencentrum Lareb onder meer maag-darmproblemen en psychische klachten. Vincent kan daarover meepraten.

Vier dagen nadat de buikpijn en depressieve klachten begonnen, was hij volgens het ziekenhuis voldoende opgeknapt van corona om thuis in quarantaine verder te herstellen.

Maar een feestelijke thuiskomst werd het niet. ,,Nog diezelfde avond voelde ik me geestelijk weer niet goed. Zonder in details te treden, kan ik zeggen dat ik helemaal doordraaide.

Dat resulteerde dat weekend in een opname bij een GGZ-instelling in Leidschendam. Mijn gezin en ik hadden nooit gedacht dat dit mij zou overkomen.

In totaal ben ik daar bijna drie weken behandeld. Twaalf dagen moederziel alleen op de corona-afdeling en daarna nog acht dagen op een gewone afdeling nadat ik negatief was getest.’’

Asielzoeker trok op moordpad, omdat hij honger had

Terugslag
Vincent constateert dat bij de GGZ al snel werd gedacht aan chloroquine als oorzaak van de psychische klachten.

,,Er werd mij door de artsen steeds verteld dat het hierdoor kwam en dat het geruime tijd kon duren voordat het uit je lichaam is verdwenen. Medicatie zorgt ervoor dat ik me inmiddels vaak beter voel, hoewel er soms nog een terugslag is.”

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) wil in verband met de privacyregels niet inhoudelijk ingaan op deze zaak.

Het Goudse ziekenhuis bevestigt dat korte tijd chloroquine is toegediend bij patiënten. Dit zou echter alleen zijn gebeurd na toestemming van de patiënt, nadat op mogelijke bijwerkingen was gewezen. Vincent sluit niet uit dat dit hem is gevraagd, maar hij kan het zich niet herinneren.

Het GHZ is begin mei gestopt met het toedienen van chloroquine bij coronapatiënten. ,,Nadat uit landelijk onderzoek bleek dat het middel géén duidelijk voordeel opleverde in de behandeling van Covid-19, hebben we direct besloten om geen chloroquine meer voor te schrijven bij Covid-19 patiënten.’’

Geniaal! Op deze boerderij kan je kamperen en yoga doen met Alpaca’s

Dokters, neem vrouwen (en hun kwalen) eens serieus