in

China dwingt Oeigoerse vrouwen tot anticonceptie, sterilisatie of abortus

Alhoewel er eerder verhalen bekend waren van vrouwen uit de Oeigoeren-gemeenschap over gedwongen geboortebeperking, lijkt die praktijk nu veel meer wijdverspreid te zijn dan eerder gedacht. Dat stelt persbureau AP. Experts noemen de situatie een ‘demografische genocide’.

De Oeigoeren zijn een moslimminderheid van 12 miljoen mensen in de provincie Xinjiang in het westen van China, die al tijden slachtoffer is van onderdrukking door de Chinese overheid. Sommige Oeigoeren willen onafhankelijkheid, maar China vindt dat de provincie bij China hoort. China schuwt draconische middelen niet om de bevolkingsgroep klein te houden. Ook andere minderheden zijn doelwit.

De Chinese overheid dwingt vrouwen massaal om anticonceptie te slikken, sterilisatie te ondergaan of zelfs abortus plegen, blijkt uit het onderzoek van AP. Er wordt gedreigd met straf en opsluiting als vrouwen hier geen gehoor geven. Als er in een gezin te veel kinderen geboren worden (drie of meer) is dat een reden om opgesloten te worden in een kamp. Of families moeten hoge boetes betalen. De politie komt onverwacht binnenvallen op zoek naar ‘verstopte kinderen’.

  Papa legt vast hoe zijn 6-jarige met een gebroken hart afscheid neemt van haar beste vriend

Interneringskampen
Gulnar Omirzakh, een Kazach geboren in China, moest na de geboorte van haar derde kind een spiraal laten plaatsen, vertelt ze aan AP. Twee jaar later kwamen militairen aan de deur met de mededeling dat ze een hoge boete moest betalen omdat ze meer dan twee kinderen had gekregen. Deed ze dat niet, dan kon ze zich bij haar man en en miljoenen anderen voegen in Chinese, zogenaamde heropvoedingskampen. ,,Voorkomen dat mensen kinderen krijgen is verkeerd. Ze willen ons vernietigen als volk.’’

  Vrouw benadert een zwerfhond op het strand en lokt haar in haar auto. Wat er dan volgt is geweldig

De geboortecijfers in de regio zijn sinds 2015 met 60 procent afgenomen als gevolg van de anti-geboortecampagne. Rond het krijgen van kinderen hangt ‘een sfeer van terreur.’ De Chinese overheid zou er miljoenen dollars aan uitgeven. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het verhaal ‘fake news’, en zegt dat het de rechten van alle etnische minderheden beschermt en de groepen gelijkwaardig behandelt.

Onder China’s een-kind-politiek mochten Chinese gezinnen jarenlang niet meer dan één kind krijgen. De Chinese overheid heeft dus de nodige ervaring met het dwingen van anticonceptie, sterilisatie en abortus en straffen als er te veel kinderen worden geboren.

Ex-vrouw bleek al getrouwd: 551.000 euro plus rente terug naar haar ex

Massale steun voor dementerende vrouw (74) die op straat dreigt te belanden vanwege criminele zoon