in

Grace (22) ging op date en werd gewurgd door de man die ze knuffelde

Een 27-jarige man wordt beschuldigd van de moord op de 22-jarige Britse miljonairsdochter Grace Millane. Hij zou de jonge vrouw vorig jaar hebben gewurgd tijdens een Tinderdate in Auckland, aldus de lokale aanklager. Volgens de man zelf was er geen sprake van moord, maar wel van ‘een ongeluk tijdens een uit de hand gelopen vrijpartij’. Het proces is vandaag van start gegaan.

Grace Millane, die aan een wereldreis van een jaar bezig was, kwam op 20 november aan in Nieuw-Zeeland. De backpacker werd voor het laatst gezien op 1 december, de avond voor haar 22ste verjaardag. Toen Grace niet reageerde op de vele sms’jes en telefoontjes van haar familie, schakelden haar ouders de politie in. Een week na haar dood vond de politie het levenloze lichaam van Grace. Een politiearts stelde vast dat ze was gewurgd. Ook zaten er blauwe plekken op haar borsten en bovenarmen, zo is te lezen in het autopsierapport.

De politie ontdekte aan de hand van camerabeelden dat de jonge vrouw op de avond van haar verdwijning een hotel in Auckland was binnengegaan in het gezelschap van een 27-jarige man. Die had ze via de datingapp Tinder ontmoet. ,,Slechts twee mensen weten wat er in de hotelkamer is gebeurd”, zei aanklager Robin McCoubrey vandaag in de rechtbank. ,,Een van hen kan het ons niet meer navertellen en de andere wil de waarheid niet zeggen.” De 27-jarige man wordt verdacht van de moord op de Britse toeriste, maar zelf houdt hij vol onschuldig te zijn.

LEES OOK!
Politie doet onderzoek na vondst lichaam van jongen (17) in Terneuzen

Tegenstrijdige verklaringen
Op de computer van de man vond de politie verschillende foto’s van het levenloze lichaam van Grace. Hij zou haar lichaam een dag na haar dood in de kofferbak van een huurauto hebben gestopt en vervolgens naar Waitakere Rangers zijn gereden, waar hij haar lichaam dumpte. Daarna kocht hij schoonmaakproducten en probeerde hij alle sporen uit te wissen. ,,Hij wilde elke mogelijke link tussen zichzelf en Grace laten verdwijnen”, zei de aanklager.

Ook de tegenstrijdige verklaringen van de 27-jarige man zijn nadelig voor hem. Hij vertelde aanvankelijk dat hij afscheid had genomen van Grace na hun date. Daarna veranderde hij echter zijn verhaal en zei hij dat hij samen met haar naar een hotel was gegaan, waar ze ‘een wilde vrijpartij’ hadden.

Paniek
De verdachte getuigde dat hij na de wilde nacht een douche nam en dacht dat zijn date zou vertrekken. Toen hij de volgende ochtend wakker werd, zou hij Grace dood hebben aangetroffen in de kamer. De aanklager gelooft dat niet en wil weten waarom de verdachte niets ondernam tijdens de uit de hand gelopen nacht.

LEES OOK!
Kleuterjuf opgepakt na dood 3-jarig meisje

De advocaat van de beschuldigde, Ian Brookie, vertelde vandaag in de rechtbank dat Grace’ dood een ongeluk was. Volgens de 27-jarige man had Grace hem tijdens de vrijpartij gevraagd om zijn handen om haar hals te leggen en druk uit te oefenen. ,,Een daad die bedoeld was om hun seksueel genot te vergroten ging helaas mis. Zij stierf als gevolg daarvan”, aldus de advocaat. Volgens de advocaat raakte zijn cliënt de volgende ochtend in paniek en verklaart dat zijn pogingen om de sporen uit te wissen.

Wat er precies gebeurd is, is momenteel nog een mysterie. Veertig getuigen zullen tijdens het vier weken durende proces voor de twaalfkoppige jury verschijnen. Die jury moet oordelen of het om een ongeluk of kwade opzet gaat. Grace’ ouders David en Gillian, Britse vastgoedmiljonairs, waren aanwezig op de eerste dag van het proces. De verdachte leek aanvankelijk kalm, maar barstte later in tranen uit.

‘Schokkende beelden’: man voor dood achtergelaten in gracht na beroving

Zestien mensen, onder wie 4 kinderen, gevonden in vrachtwagen IJmuiden