in

Ben jij ook gebeld door een buitenlands telefoonnummer? Pas op! Dít is wat je moet weten

Oppassen dus met deze buitenlandse nummers

Ben jij afgelopen weekend gebeld door een vreemd, buitenlands telefoonnummer? Dan ben je niet de enige geweest. Tienduizenden mensen hebben afgelopen weekend het telefoontje ontvangen. En het aannemen als er met dit telefoonnummer gebeld wordt, is niet zonder gevolgen…

Het zou gaan om tienduizenden (oud)abonnees die een abonnement bij Tele2 hebben afgesloten.

‘Wangiri’
Mensen uit Nederland werden afgelopen weekend gebeld door een buitenlands telefoonnummer, afkomstig uit Cuba. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten als je gebeld bent door dit nummer. Om te beginnen komt deze manier van oplichten met een buitenlands telefoonnummer vaker voor en wordt het ‘Wangiri’ genoemd. Dit is Japans voor ‘één rinkel’. De naam is zeer toepasselijk want bij de gedupeerden gaat de telefoon maar één keer over en hebben de oplichters de hoop dat je zelf later terugbelt.

Lees ook  2-jarige jongen “gecastreerd” nadat dokters de verkeerde teelbal verwijderden.

Gemeen trucje
Bel je terug? Dan lijkt het alsof de telefoon lang overgaat, maar ondertussen ben je eigenlijk allang verbonden. De kosten lopen dan al gauw op tot een euro per minuut en er is een gemeen trucje om meer geld af te troggelen. Is het toeval dat vooral klanten van Tele2 gebeld worden door een +53 nummer? Volgens Tim Wijkman van Telecompaper niet. Hij legt aan NOS uit hoe het precies zit. “De nummers worden gegenereerd door een computer, die bijvoorbeeld alleen de laatste cijfers verandert. Deze keer hadden ze blijkbaar een cijferreeks van Tele2 te pakken.” Tele2 krijgt veel vragen rondom de Wangiri-fraude en heeft hier daarom praktische tips en adviezen gedeeld.

Lees ook  Kat rent 5 keer brandend gebouw in om haar kittens te redden

Belangrijke punten
“Hoe langer een gesprek duurt, hoe meer dit je kan gaan kosten. Voor deze kosten moet je helaas zelf opdraaien, legt Tele2-woordvoerder Robin Janszen uit. “Het is heel vervelend, maar uiteindelijk ben jij degene die besluit om te bellen.” Voorkomen is gelukkig erg simpel. Let in het vervolg goed op de onderstaande punten:

Heb jij geen contacten uit het buitenland, dan is de kans klein dat je door iemand uit het buitenland gebeld wordt die ook echt jou nodig heeft. Bel dus zeker niet terug naar onbekende,

– buitenlandse nummers.
– Bel je per ongeluk terug, hang dan zo snel mogelijk op.
– Blokkeer het nummer om te voorkomen dat je vaker wordt gebeld.

Dit is waarom je vandaag je vriezer moet ontdooien

Lukt het je niet om af te vallen? Het kan hierdoor komen