in

Belgisch meisje (16) moet via Skype afscheid nemen van stervende oma: ‘Ik hou van je’

De oma van de 16-jarige Zoya uit het Belgische Berlaar, bij Brussel, overleed maandag aan de gevolgen van het coronavirus.

Vanwege het besmettingsgevaar kreeg de tiener niet de kans om persoonlijk afscheid te nemen van haar 81-jarige grootmoeder: dat moest helaas via Skype.

,,Ik heb tegen haar gezegd: ik hou van je, oma”, vertelt Zoya. ,,Ik merkte, ook al kon ze niets meer uitbrengen, ook al was ze heel kortademig, dat ze het toch gehoord had en dat biedt me wel troost.”

Aangezien Zoya’s vader en grootvader haar oma nog bezochten in het ziekenhuis voordat het coronavirus bij haar was vastgesteld, zijn ook zij mogelijk besmet. Zoya’s vader en grootvader zitten daarom twee weken in quarantaine.

Telefonisch
Ook met hen verloopt het contact nu telefonisch. ,,Het is moeilijk om echt steun te geven aan papa, want je wil hem echt vastpakken en er samen doorheen komen, maar dat gaat nu niet”, vertelt de tiener. Ze roept de bevolking op om de maatregelen ernstig te nemen en op te volgen.

Lees ook  Man mishandelt hulpverleners terwijl ze zijn huis aan het blussen zijn.

De begrafenis van Zoya’s grootmoeder zal in intieme kring plaatsvinden op het moment dat het besmettingsgevaar van haar vader en grootvader geweken is.

Wel of een begrafenis?
”Ik zou graag een hand geven, maar gezondheid gaat nu voor”
– Marco Tramonte, uitvaartondernemer

Als een patiënt overlijdt aan het coronavirus, kan de begrafenis gewoon doorgaan, laat uitvaartverzorger Dela weten.

,,De overledene krijgt vrijwel dezelfde behandeling als iemand die niet besmet is. Alleen lichte balseming is niet toegestaan.’’

Overledenen kunnen thuis opgebaard worden; ook handcontact is toegestaan, mits daarna goed handen wordt gewassen.

Medewerkers van Dela dragen beschermende kleding bij de laatste verzorging het lichaam, zoals gebruikelijk is bij besmettingsziekten.

Op de website van Dela staat op basis van advies van het RIVM en GGD een uitgebreid protocol. Het bedrijf stelt voor om in plaats van handen te schudden, de eigen hand op het hart te leggen, de handen ineen te vouwen voor de borst of om met beide handen een handkus te geven.

Lees ook  Dit kind zal waarschijnlijk tijdens de operatie sterven. Maar als zijn vader ontdekt wie daar aan het werk is, is hij sprakeloos

Maatregelen
Veel begrafenisondernemers in Nederland nemen in elk geval extra maatregelen. Bij Buitelaar en Verlaek uit Helmond wordt een bord geplaatst met de vraag om geen handen te geven.

,,Veel mensen geven gehoor aan de oproep. Soms wordt er toch geknuffeld, dat kun je niet verbieden.’’

Marco Tramonte van uitvaartondernemer BobbieFinns vindt de maatregelen ‘lastig’, juist vanwege de aard van zijn werk. ,,In onze sector is menselijk contact heel belangrijk.

Ik heb een hekel aan begrafenisondernemers die met gevouwen handen in een hoekje staan. Ik zou graag een hand geven, maar gezondheid gaat nu voor.’’

Zoon bezoekt elke dag vader in quarantaine – zodat ze elkaar zien en via de telefoon met elkaar praten

Supermarkt bedenkt briljante truc tegen hamsteren: eerste handgel 5,5 euro, tweede 134 euro