in

Beau krijgt het flink te verduren in Five Days Inside

In Five Days Inside leeft Beau van Erven Dorens vijf dagen lang in verschillende besloten instellingen. Hij kijkt mee achter deuren die normaal voor iedereen gesloten blijven. Deze week brengt hij een bezoek aan een gevangenis om erachter te komen hoe het is om daar te wonen én te werken.

“Ik overdrijf het niet hoor, het is echt een beklemmend gevoel”
Een Nederlandse gevangenis is net een hotel. Dat is het beeld wat wij Nederlanders hebben. Maar klopt dit wel? Beau leeft vijf dagen tussen moordenaars, kruimeldieven, inbrekers en bankovervallers in de Penitentiaire Inrichting Krimpen aan den IJssel. Beau krijgt een unieke kijk in een rauwe en harde wereld waaruit blijkt dat je maar beter aan de goede kant van de tralies kunt blijven.

In de gevangenis zitten ongeveer 400 gedetineerden. Ze zijn verspreid over verschillende afdelingen. Het huis van bewaring, waar je vastzit in afwachting van de straf die de rechter je oplegt, de gevangenis zelf én een extra zorginstelling. Beau mag vijf dagen tussen de gevangenen lopen en dat vindt hij best wel spanend. Want hoe zullen ze op hem reageren?

Beau krijgt een tour en dan wordt hij al meteen geconfronteerd met het feit dat hij niet bij iedereen welkom is. Hij bevindt zich samen met zijn cameraman in een werkplaats en er wordt iets naar hen gegooid. “Zag je dat stuk metaal ook vliegen?”, vraagt Beau naderhand aan zijn team. Die alleen maar kunnen instemmen. “Dus ik ben niet gek. Het vloog echt, hè?” Beau snapt het wel, want met een draaiende camera zomaar binnenlopen is natuurlijk niet echt respectvol. “Ik moet voortaan gewoon eerst even vragen of we mogen filmen”, concludeert hij.

Lees ook  Ex zet haar lichaam in brand en vermoordt hun 2 kinderen. 13 jaar later heeft ze eindelijk een ‘wonderbaby’

Beau spreek Jan, die een flink strafdossier heeft, maar volgens zichzelf onschuldig is. Iets wat Beau bestempelt als ontzettend rot. “Je kan ook niet bij de pakken neer gaan zitten. Dat werkt ook niet”, is het antwoord van Jan. “DNA is niet van mij. Ik word niet herkend. Er is niks van mij aangetroffen op de plaats delict. Niks op m’n kleding, helemaal niks. Niks op het wapen. Ik ben niet eens in de buurt geweest.” Toch hebben ze hem gepakt, maar waarom weet hij niet. Hij zit al meer dan zeven jaar vast en het enige wat hem op de been houdt is het thuisfront.

Lees ook  Pas op voor Marktplaats-overvaller: zo zorg je dat je veilig bent

Maar Beau komt niet alleen voor de ‘boeven’, maar ook voor de mensen die er werken. Mensen zoals Ruud. En die hebben het niet altijd makkelijk. “Er zijn dagen bij, dan stap je in de auto en dan vraag je je af: ‘Hey, ik ben vandaag een keer niet uitgescholden.” Ook Beau merkt dat. “Sommige gevangenen zijn behoorlijk agressief. Heel veel middelvingers en geschreeuw”, stelt hij. Zijn camera wordt ook op de luchtplaats niet goed ontvangen. “Ze komen niet in beeld, maar ze trekken het niet”, bespreekt Beau met een aantal medewerkers.

Hij is dan ook blij dat de week erop zit. “Ik ben blij dat ik weer naar buiten ga, zeg. Ik overdrijf het niet hoor, het is echt een beklemmend gevoel om de hele tijd ergens binnen te zitten. De hele tijd tralies om je heen. Je kan niet naar buiten, je hebt totaal geen vrijheid (…) Dat je niets kunt doen wat je zelf wil. Maar nu wel. En daar ga ik nu ook gebruik van maken.”

Beau Five Days Inside is elke dinsdag om 20:30 te zien bij RTL 4.

Buurt geschokt door dood 49-jarige Ger: ‘Dit is iets voor de onderwereld, niet hier’

Fabiola laat echt niks aan de verbeelding over en laat je alles zien!