in

Baby Eibhilin is misschien wel de jongste coronapatiënt van Nederland

Ongemerkt had Daniël de Wit (26) zijn zeven weken oude dochter besmet met het coronavirus. Ze lag twee dagen in het ziekenhuis in Venlo. De jonge ouders waarschuwen: ‘Voor jou kan het zo voorbij zijn, een ander kan doodziek worden’.

Eerst vond hij het hele coronavirus nog een beetje een nieuwshype, een ver-van-mijn-bedshow. ,,En dan krijg je het zelf en denk je: oei, dat hebben we onderschat.” Daniël de Wit (26) uit het Limburgse dorp Reuver is de vader van misschien wel de jongste coronapatiënt van het land. Dochter Eibhilin werd afgelopen donderdag positief getest in het VieCuri ziekenhuis in Venlo. ,,Woensdagavond werd ze onrustig, voelde ze warm aan, wilde ze niet slapen. Toen bleek ze 38 graden koorts te hebben.” Bij vader Daniël was een week eerder al het vermoeden van coronavirus. ,,Een grieperig gevoel had ik, koorts, kortademig.

Ik heb geen idee waar ik het opgelopen had, het moet mijn werk geweest zijn of de supermarkt. Maar volgens protocol ben ik bij de eerste verschijnselen al thuis gebleven.” En daar stak hij Eibhilin aan: ,,Je verschoont je kind, ze heeft oogdruppels, die geef ik. Je zit zo dicht op elkaar.” Dus toen afgelopen woensdag de klachten begonnen, was het al snel alarmfase één bij Daniël en Megan en de huisarts. Overal ging het corona-protocol in werking: ,,Dat is heel raar, ja. Iedereen ontvangt je in van die maanlandingspakken, ook nog in het ziekenhuis waar ik normaal werk… Het is maar goed dat zij er met die leeftijd zo weinig van mee krijgt.”

Lees ook  Overleden persoon aangetroffen in water

Eibhilin wordt opgenomen en staat onder strikte controle. Alleen moeder Megan mag erbij zijn. De koorts zakt na ruim een dag, de hartslag en bloeddruk zijn oké. Vrijdag mag Eibhilin weer mee naar huis. ,,We zijn goed geïnstrueerd, we weten nu waar we op moeten letten”, zegt Daniël. ,,Ikzelf heb ook geen verhoging meer, alleen nog kortademigheid.

Het is echt geen gewone griep.” De jonge ouders zitten nu met een dubbel gevoel naast het bed van de baby: ,,Aan de ene kant schrik je enorm: shit, het is corona. Aan de andere kant denk je: dan heeft ze het maar gehad. Maar het is toch beangstigend, eigenlijk niemand kent het virus zo goed dat ze kunnen zeggen: zo loopt het af. Je hoort overal dat kinderen het niet krijgen of alleen milde klachten hebben, maar voor zulke jonge kinderen is een verkoudheidsvirus soms al gevaarlijk.”

Lees ook  Man komt thuis en treft vrouw dood aan nadat ze aangevallen werd door hond die ze dagen eerder adopteerden.

De baby van Daniël is geen uitzondering. Hoewel in Nederland alleen vijftigplussers overleden aan corona zijn er ook kinderen flink ziek geworden. In de leeftijd van 0 tot 4 jaar zijn nu 18 kinderen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. ,,Dat is vooral ons punt: ook kleintjes kunnen het krijgen, en dus doorgeven. Heel veel kinderen zie je nog buiten, soms ook met opa’s of oma’s. Maar die kunnen er wel flink last van krijgen.”

53-jarige man uit Rijswijk zwaar mishandeld door groep jongeren, nadat hij vroeg om afstand

Politie kon noodoproep van familie overleden coronapatiënt Rachel (12) niet verstaan