in

Asielzoekers krijgen tot 10.000 euro voor inrichten nieuw huis

Er blijken grote verschillen te bestaan in de bedragen die gemeenten uitbetalen aan asielzoekers met een verblijfsvergunning, om hun nieuwe woningen mee in te richten. Ook de regels die aan de toelagen zijn verbonden, zijn per gemeente totaal verschillend.

Nadat een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, is het de taak van Nederlandse gemeenten om een huis voor hem of haar te zoeken.

Daarnaast zijn gemeenten verantwoordelijk voor het bepalen van het zogenaamde ‘inrichtingsbudget’. Uit onderzoek van het Brabants Dagblad blijkt dat in de provincie Noord-Brabant de verschillen tussen gemeenten groot zijn.

Een asielgezin met twee kinderen krijgt in Oisterwijk 10.000 euro om de inboedel voor een nieuwe woning aan te schaffen, terwijl de gemeente Boekel 3.500 euro als norm hanteert.

Bovendien is de toelage van de gemeente Oisterwijk een gift en is het in Boekel een lening.

  Je lichaam waarschuwt je voor een bloedklonter: 8 verborgen tekenen die je nooit mag negeren

Boekel staat onderaan de lijst. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de 3.500 euro voldoende is om een huis in te richten met tweedehands spullen.

‘Ook houden we er rekening mee dat mensen de lening wel terug kúnnen betalen.’

Ver uit elkaar
Ook in de rest van Nederland liggen de bedragen ver uit elkaar. De gemeente Barneveld schrijft op haar website dat statushouders in aanmerking komen voor een toelage van 6.000 euro, waarvan de helft een lening is. Het Groningse Marum geeft bijna 2.700 euro als gift aan statushouders.

In Woudrichem loopt dit bedrag op tot 7.500 euro en zijn de regels erg soepel. De gemeente schrijft zelf dat het geld ook mag worden gebruikt voor de aanschaf van een fiets of een computer, en dat bonnetjes niet hoeven te worden bewaard.

  Heldhaftige 16-jarige overmeestert man die in Haarlem peuter probeerde te kidnappen.

In Rotterdam werd al in 2011 geprobeerd het bedrag flink omlaag te krijgen. Het college schreef dat ‘het niet in deze tijd past niet om hoge bedragen te hanteren voor inrichtingskosten en het uitgangsprincipe dat klanten altijd over een nieuwe inrichting moeten beschikken’.

Destijds lag het inrichtingsbudget rond de 2.200 euro (een volledige lening).

Er is nog geen nationaal overzicht van de precieze bedragen die gemeenten uitbetalen of lenen aan nieuwe statushouders.

Naar aanleiding van de berichtgeving heeft VNL-voorman Joram van Klaveren de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) gevraagd snel zo’n lijst op te laten stellen.

Patrick besefte door YouTube-video dat hij transgender is

Wauw, 41-jarige Monique Westenberg laat haar figuur zien!