in

Artsen waarschuwen: 6 redenen waarom je je oren niet met wattenstaafjes moet schoonmaken

Mensen over de hele wereld gebruiken wattenstaafjes of “Q-tips” om hun oren te reinigen. Sommigen doen dit om zich van het smeer te ontdoen, en velen kunnen zelfs genieten van de sensatie.

Je zou kunnen geloven dat deze zachte producten perfect zijn voor dit doel; maar wat als ik je vertelde dat ze dat niet zijn?

In feite kunnen wattenstaafjes erg slecht zijn voor de oren. De meeste beschrijvingen van de items specificeren zelfs dat ze niet voor dat doel mogen worden gebruikt;

toch zijn er veel mensen die het toch doen! Misschien komt het omdat de waarschuwingen niet zo serieus lijken, of omdat ze zich niet kunnen voorstellen dat producten die zo delicaat zijn dat ze schadelijk zijn.

Helaas zijn wattenstaafjes om vele redenen vrij slecht voor je oren. In sommige zeldzame gevallen kan het zelfs een ernstige reactie veroorzaken – zoals een herseninfectie die, indien onbehandeld, levensbedreigend kan worden en dodelijke ongelukken kan veroorzaken. Yikes!

Maar waarom vormen katoenknoppen precies zo’n bedreiging voor je oren? Kun je echt zulke ernstige gezondheidsproblemen van ze krijgen?

Hoe moet je in plaats daarvan je oren schoonmaken? Maak je geen zorgen, we hebben de antwoorden!

Oorspecialisten claimen dat je oren schoonmaken met wattenstaafjes een herseninfectie kunnen veroorzaken.

Een 31-jarige man werd na bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis opgenomen. Op het eerste gezicht lijkt het een vreemde gebeurtenis.

De man was verder heel gezond en had geen reeds bestaande medische aandoening die tot een aanval zou leiden.

Voordat hij in dat ziekenhuis was opgenomen, had de man te maken gehad met enkele ongebruikelijke symptomen.

Zijn linkeroor had zo’n twee weken pijn en er vloeide veel afscheiding uit dat oor. Hij verloor zelfs in zekere mate zijn gehoorvermogen.

Naarmate de dagen vorderden, begon hij ook hoofdpijn te ervaren, hoewel alleen aan de linkerkant van zijn hoofd.

De migraine was zo ernstig dat hij er meerdere malen van moest overgeven. Hij begon ook geheugenproblemen te krijgen en begon de namen van anderen te vergeten.

Artsen besloten om een ​​hersenscan uit te voeren om te zien of ze konden ontdekken wat er aan de hand was.

Tot hun ontzetting, ontdekten ze meerdere abcessen aanwezig in zijn hoofd, bij die van de gehoorgang, tot in de botten van zijn schedel, en in de bekleding van zijn hersenen. Abcessen zijn zeer ernstige soorten infecties.

Ontdekking van de oorzaak: Wattenstaafjes
In het geval van deze man was de infectie necrotiserend otitis externa, wat een bacteriële infectie is. Giftige chemicaliën die door de infectie zijn veroorzaakt, hebben mogelijk tot de aanval geleid, of het kan ook de zwelling in de hersenen zijn geweest die druk veroorzaakte die de aanval veroorzaakte. Het tijdelijke geheugenverlies zou ook op deze manier kunnen worden verklaard.

Artsen moesten zijn oor van dichterbij bekijken, dus begonnen ze aan een chirurgische verkenning. Toen ontdekten ze de schuldige achter deze hele beproeving – een klein deel van een wattenstaafje of wattenstaafje dat in zijn oor was blijven steken en daar was gebleven.

Terwijl hij zijn oren met een wattenstaafje aan het schoonmaken was, was de punt afgebroken en zat hij vast in zijn linkeroor zonder dat hij het besefte.

Er is geen manier om er zeker van te zijn hoelang dat deel van het wattenstaafje er nog in zat, maar gezien de toestand en het oorsmeer eromheen, zat het er waarschijnlijk een aanzienlijke tijd. Gelukkig konden artsen het onderdeel veilig verwijderen en zijn oren goed schoonmaken.

Lees ook  “Schaatsen op natuurijs,” de wintervoorspelling van Piet Paulusma

Wat is er met de man gebeurd? Wel, hij kreeg de juiste medische behandeling en na tien weken was hij volledig hersteld zonder dat er symptomen overbleven, zodat hij met positief denken vooruit kan kijken naar de toekomst.

Andere redenen waarom je geen wattenstaafjes moet gebruiken voor oorsmeer
Vrijwel alle medische professionals zullen je vertellen dat het gebruiken van wattenstaafjes in je oren geen positieve zet is.

Het is niet alleen vanwege het zeer kleine risico op een herseninfectie. Er zijn talloze andere geldige redenen waarom je dit niet zou moeten doen. Hier zijn er een paar:

1. Wattenstaafjes duwen het oorsmeer verder in het oor

Wanneer je wattenstaafjes gebruikt, denk je dat je vuil weghaalt – maar het enige wat je echt doet is het terug naar binnen duwen. Je duwt in wezen het oorsmeer dieper in je oor en duwt het tegen je trommelvliezen.

Dit is behoorlijk slecht en kan leiden tot het scheuren van je trommelvlies. Het kan zelfs een impact veroorzaken. Deze problemen kunnen allemaal wijzen op gehoorverlies.

2. Je kunt jezelf bezeren

Wattenstaafjes zijn meestal vrij zacht, maar dat betekent niet dat ze je niet per ongeluk kunnen verwonden.

Als je drukt terwijl je je oren schoonmaakt of als je te veel druk uitoefent, kun je je trommelvlies beschadigen.

Bovendien zijn de stokjes van wattenstaafjes fijn en scherp, zodat je per ongeluk jezelf kunt krassen, waardoor je meer vatbaar bent voor infecties.

3. Je kunt je oor uitdrogen

Oorsmeer is niet alleen maar slecht. Het zit vol met antibacteriële eigenschappen die helpen te beschermen tegen infecties.

Wanneer je er teveel van verwijdert, kan dit feitelijk leiden tot uitdroging en irritatie, waardoor je vatbaarder wordt voor oorinfecties.

4. Het zorgt ervoor dat het oorsmeer harder wordt

Wanneer je al je oorsmeer in je oor forceert terwijl je een wattenstaafje gebruikt, zorg je ervoor dat het smeer aan elkaar blijft plakken.

Dit betekent dat het compact wordt, dus het zal nog moeilijker zijn om van het oorsmeer af te komen. Het oorsmeer kan zelfs je gehoor belemmeren door het trommelvlies te blokkeren.

5. Oorsmeer heeft veel toepassingen

Afgezien van het verschaffen van antibacteriële voordelen, doet oorsmeer veel meer dan alleen maar grof lijken, dus onderschat de positieve eigenschappen ervan niet!

Het is een insectenverdrijvend middel zodat je geen insecten in je oren krijgt. Het houdt je kanaal gesmeerd tegen jeuk en het houdt je vrij van infecties.

6. Het zal zichzelf schoonmaken

Geloof het of niet, je oren zijn in staat tot zelfreiniging. Ja dat klopt! Wanneer je je kaak beweegt, wordt oorsmeer naar buiten naar het buitenoor geduwd.

Gewoon eten, gapen en zelfs praten zal dit voor elkaar krijgen. Je kunt gewoon positief denken oefenen en weten dat je smeer zichzelf zal wegspoelen.

Wat moet je doen? Gewoon goed douchen en af ​​en toe een schone doek gebruiken om het gebied rond de oorschelp schoon te maken.

Hoe je je oren op de juiste manier schoonmaakt

De oren zijn voor het grootste deel zelfreinigend, maar dat betekent niet dat je het af en toe niet eens goed wilt schoonmaken. Maar nu je weet dat je geen wattenstaafjes moet gebruiken, wat kun je nog meer doen?

Er is een correcte manier om je oren schoon te maken op een eenvoudige en eenvoudige manier, en je hebt niet veel materialen nodig – alleen dingen die je waarschijnlijk al thuis hebt.

Lees ook  Keihard knallen met de nieuwe hit van Rapper Sjors: STACKS!

Hoewel het meer tijd in beslag neemt dan wattenstaafjes, is het ook veiliger, gezonder en effectiever. Hier lees je hoe je je oren op de juiste manier schoonmaakt. Je zal nodig hebben:

-Schoon water
-Spuitachtig voorwerp (een medische spuit, een bolspuit of een fles met een klein gaatje)
-Kom
-Handdoek (of een andere kom)
-Alcohol
-Huishouden-sterkte waterstofperoxide (optioneel)

STAP 1:
Maak wat schoon water op een lauwe temperatuur en doe het in een kom. Zorg dat het niet te koud of te warm is; extreme temperaturen kunnen een reactie van de gehoorzenuw veroorzaken die leidt tot tijdelijke duizeligheid en verlies van evenwicht

STAP 2:
Deze stap is optioneel, maar als je dat wilt, kun je een paar druppels waterstofperoxide (huishoudkracht) toevoegen aan het water in de kom.

STAP 3:
Zet een andere kom of een handdoek onder je gezicht om het uit je oor te laten komen.

STAP 4:

Neem een ​​spuitachtig object naar keuze. Je beste opties zijn medische spuiten (zonder naald natuurlijk) of een bolspuit.

Behalve dat, kun je een fles gebruiken met een kleine pinhole-prik in de basis of een ander soortgelijk voorwerp. Vul dit voorwerp met het water dat je klaar hebt in je kom.

STAP 5:
Begin met je rechteroor. Trek je rechteroor naar achteren en naar boven met je rechterhand; maak je geen zorgen, je zou het moeten kunnen bereiken.

STAP 6:
Breng de spuit boven je oor omhoog en knijp erin zodat het water erin uw gehoorgang binnendringt. Probeer dit te doen met constante en constante druk.

STAP 7:

Wacht tot het smeer uit je oor komt. Zodra dit het geval is, heb je de taak voltooid. Het duurt niet langer dan 5 minuten.

STAP 8:
Schakel nu over naar je linkeroor en voer hetzelfde proces opnieuw uit.

STAP 9:
Neem wat alcohol en plaats een paar druppels in je oor. Dit zal helpen om de gehoorgang goed te drogen. Als je wilt, kun je ook peroxide aan deze alcohol toevoegen voordat je het gebruikt.

Let op dat als was na 5 minuten nog steeds niet uit je oor is gekomen, je voorlopig even moet stoppen. Je moet ook stoppen als je duizelig begint te worden of als je pijn begint te krijgen.

Je kunt het altijd opnieuw proberen wanneer een paar uur zijn verstreken; tegen die tijd zal het oorspronkelijke water dat u hebt gebruikt helpen om eventueel vuil of was te verzachten voor gemakkelijker verwijderen.

Definitieve gedachten over het schoonmaken van je oren met wattenstaafjes
Ja, je oren schoonmaken met een wattenstaafje voelt goed, en het is heel gemakkelijk en eenvoudig – maar het kan ook schadelijk zijn.

Je droogt niet alleen je oor uit en maakt de opbouw nog erger, maar je opent ook jezelf voor de mogelijkheid van jeuk, gehoorverlies en allerlei soorten infecties.

Als je echt hulp nodig hebt bij het op de juiste manier schoonmaken van uw oren, kun je altijd kiezen voor speciale reinigingstools die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.

Houd er rekening mee dat je natuurlijk altijd een arts kunt raadplegen om je oren professioneel schoon te maken als dat nodig is.

Als je echt snel oorsmeer weg wilt hebben, kan een KNO-arts (KNO-arts) je helpen bij het uitvoeren van een aantal zware reinigingen!

 

Temptation’s Zwanetta onherkenbaar met nieuw kapsel

Onderzoek heeft bewezen dat popcorn net zo voedzaam is als groenten en fruit.