in

Arts over keelsoa’s: ‘een soa buiten de genitale zone, daar denkt niemand aan’

Soa’s zijn overdraagbaar via de penis en de vagina, dat hoeven we niemand meer uit te leggen. Maar een handjevol soa’s kan zich óók via de keel verspreiden.

Hanna Bos, arts bij Soa Aids Nederland wijst nogmaals op het gebruik van een condoom. Ook bij or*le s*x.

Keelsoa
Van chlamydia en herpes, tot syfilis en gonorroe. Zo maar een greep uit het soa-assortiment. Aandoeningen waar down under regelmatig op getest wordt, maar al deze soa’s zijn óók via de keel of mond overdraagbaar.

Als je dus altijd veilige s*x hebt, maar daarnaast het pi*p- en b*fwerk zonder bescherming uitvoert, bestaat de kans dat je alsnog een soa oploopt.

Het geniepige aan deze keelsoa’s is dat ze geen klachten geven. “Je merkt er eigenlijk niets van”, zegt Bos.

“Je kunt bijvoorbeeld van gonorroe wel wat keelpijn krijgen. Maar van alle keelpijngevallen is het eigenlijk nooit een soa.”

Een keelsoa behandelen is dan ook niet vanwege de directe klachten, maar om verspreiding te voorkomen.

“Soa’s vanuit de keel kunnen via or*le s*x weer overgedragen worden op de geslachtsdelen, wat op lange termijn weer tot vervelende complicaties kan leiden.”

Lees ook  Familie diep geschokt door gruwelijke moord op ernstig zieke zus Maud (61) in Australië

Gonorroe is bijvoorbeeld erg besmettelijk. “Een beetje speeksel en een vingertop is al voldoende.” Zo is het dus ook mogelijk om gonorroe over te dragen tijdens een potje tongworstelen.

Bos wil daarbij benadrukken dat ook het hpv-virus via de keel overdraagbaar is. Haar advies aan ouders: “Laat je dochter én zoon inenten tegen dit virus.

Als je pech hebt, kan het hpv-virus op latere leeftijd voor keelkanker zorgen.” Over chlamydia in de keel hoef je je echter geen zorgen te maken.

“Dat zit zo ver achter in de keel, dan moet je wel heel diep pi*pen wil je dat overdragen”, noemt Bos. Daarbij gaat deze keelsoa vaak vanzelf weer over.

Risicogroep
Maar als gonorroe zo besmettelijk is, waarom is een orale soatest dan niet standaard? Ten eerste omdat velen niet alert zijn op soa’s buiten de genitale regio.

“Vooral hetero’s denken er niet eens aan dat soa’s zich eventueel ook in de keel of rondom de an*s bevinden”, zegt Bos. “We noemen de anus niet voor niets ‘het vergeten gat’.”

Lees ook  Wel of geen bezoek, Bjorn viert zijn achttiende verjaardag hoe dan ook

Daarbij zijn er bepaalde richtlijnen voor het uitvoeren van soatests, legt Bos uit. “Een test in de keel gebeurt alleen standaard bij risicogroepen, zoals s*kswerkers en mannen die *x hebben met mannen.”

Uit de jaarcijfers van soa polikliniek GGD Amsterdam blijkt dat in 2018 3.005 nieuwe gevallen van gonorroe werden geconstateerd.

De 1.432 keelinfecties is een optelsom van 83 vrouwen en 1.341 mannen die s*x hebben met mannen.

Mocht je regelmatig verschillende bedpartners hebben, dan behoor je eigenlijk ook tot een risicogroep, zegt Bos.

“Bij meer dan drie bedpartners overweegt de arts of er ook een uitstrijkje van de keel genomen moet worden. Anders is een onderzoek in de keel vrijwel nooit zinnig.”

Condoom
Om soa’s te voorkomen luidt het kraakheldere advies: gebruik een condoom. En voor keelsoa’s geldt eigenlijk hetzelfde: gebruik een condoom tijdens het pi* pen en een beflapje tijdens het b*ffen.

Maar wees ook alert op wondjes in of rond de mond, zegt Bos. “Dat kan namelijk duiden op herpes of syfilis.” Goed om te weten.

Dame wordt bedrogen en hangt haar woonwijk vol met opvallende posters van haar overspelige man

Karima tatoeëerde onder invloed haar 13-jarige dochter: ‘had ik nooit mogen doen’