in

Aron overleefde zwaar bedrijfsongeval: ‘Wand van 650 kilo viel op me’

Aron de Jong kreeg een wand van 650 kilo over zich heen toen hij aan het werk was als timmerman op een bouwplaats.

Hij lag een week in coma maar kan het nog navertellen. Vorig jaar kwamen 71 mensen om het leven tijdens het werk. “Als ik dat lees, voel ik weer die enorme pijn. ”

Het is nu bijna vijf jaar geleden, maar het ongeval flitst nog meerdere malen per dag door zijn hoofd. “Ik heb nog altijd geen gevoel in mijn rechtervoet en last van zenuwpijn”, zegt Aron uit Culemborg.

“Langzaam verdwijnt het ongeluk naar de achtergrond. Maar het heeft lang geduurd. Het was heel zwaar, voor het hele gezin”, vertelt de grote, stoere oud-bouwvakker.

Stijging ongevallen
Vandaag werd bekend dat het aantal bedrijfsongevallen stijgt. Er kwamen vorig jaar 71 mensen om het leven, waar dat er een jaar eerder nog 54 waren. Oorzaak volgens de inspectie: de roep om sneller en efficiënter te werken.

In totaal werden er afgelopen jaar 4368 ongevallen gemeld, tegen 4212 een jaar eerder, meldt Inspectie SZW. “Het zijn harde cijfers”, stelt Aron, die zijn verhaal wil doen om nieuwe ongelukken te voorkomen.

Lees ook  2 jaar lang slaagt mama er niet in om de wilde haren van haar dochter te temmen. Dan onthult het onderzoek de reden waarom.

‘Renoveren van flat’
Terug naar die bewuste maandagochtend in 2014. Aron was aan het werk op een bouwplaats in Utrecht: flats renoveren.

Opeens ging het gigantisch mis toen een enorme wand omviel, compleet afgewerkt met kozijnen, deur, sloten, leidingen en isolatiematerialen.

Vanaf dat moment kon Aron zich weinig meer herinneren. “Ik raakte in een shock. Ik lag tot aan mijn middel onder die wand. 650 kilo. Met vier man hebben ze de wand van mij af getild.”

Bloeden van binnen
Aron kwam nog bij bewustzijn en maakte zelfs nog een grapje. Maar hij bleek in shock en had allerlei bloedingen. Met spoed werd hij naar het ziekenhuis gebracht.

“Ik ben direct geopereerd. Daarna ben ik een week in slaap gehouden. Ik had allerlei nachtmerries en trok steeds apparatuur uit mijn lichaam.”

Een week na het ongeval ontwaakte hij uit zijn coma. Aron had inwendige bloedingen, een gebroken heup, verbrijzelde bekken en een geklapte blaas.

Hij lag vijf weken in het ziekenhuis en moest maanden revalideren. Aron was door het oog van de naald gegaan.

“Ik had net een dochtertje van een paar maanden en een zoontje van 4 jaar. Ook voor mijn gezin was het een loodzware periode.”

Lees ook  8 jaar na de dramatische bevalling van een achtling: dit is Natalie en haar familie nu

Vergeten nooit
Het is nu bijna vijf jaar geleden. Vergeten zal hij het ongeluk niet. Hij heeft nogal altijd zenuwpijn en geen gevoel in zijn rechtervoet.

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog altijd een raadsel. “Ik heb mijn werkgever nooit iets kwalijk genomen. Integendeel. Ik ben heel goed opgevangen.”

Aron werkt nog altijd bij hetzelfde bedrijf, maar heeft wel een nieuwe functie: die van veiligheidscoördinator. Heel belangrijk én hem op het lijf geschreven. “Ik hou me bezig met hoe het werk veilig kan.”

De werkdruk is een belangrijk reden, dat er sneller fouten worden gemaakt met alle gevolgen van dien, weet Aron. “Al speelde bij mijn ongeluk werkdruk niet mee.”

“Ons bedrijf doet er alles aan om het werk zo veilig mogelijk te doen en de werkdruk behapbaar te houden. Je moet met van alles rekening houden en een ongeval voorkom je met elkaar.

Ik wil me daarvoor elke dag inzetten. Want er moet alles aan gedaan worden om te voorkomen dat anderen mee moeten maken wat mij is overkomen.”

Nog steeds geen teken van vermiste vrouw uit Capelle

Slapeloosheid zit in je genen – je kunt er vrij weinig aan doen!