in

Architect renovatie Binnenhof opzijgezet, krijgt 2,7 miljoen euro mee

Omdat er onvoldoende vertrouwen is in de architect die leiding gaf aan de renovatie van het Binnenhof, heeft staatssecretaris Raymond Knops het contract afgekocht voor 2,7 miljoen euro. Het gaat om architect Ellen van Loon van architectenbureau OMA.

De renovatie van het Binnenhof is nodig omdat de parlementsgebouwen verouderd en brandgevaarlijk zijn. De verbouwing zou volgend jaar moeten beginnen en zou naar verwachting 5,5 jaar duren. Er werd rekening gehouden met een prijskaartje van tussen de 500 en 600 miljoen euro.

Schimmige plannen
Maar Tweede Kamerleden vonden de plannen te ‘schimmig’. Gesprekken over de verbouwing vonden grotendeels in het geheim plaats en er waren grote zorgen over het uit de hand lopen van de kosten door torenhoge ambities van de architecten.

Lees ook  Lichaam gevonden tijdens zoektocht naar vermiste Arnee (21)

Als gevolg daarvan werden de twee hoofdarchitecten, aangesteld door de Rijksbouwmeester, al in april op een zijspoor gezet. Er was onvrede over hun functioneren omdat ze met veel te ambitieuze plannen kwamen. Ook waren er waren vermoedens van vriendjespolitiek.

Onvoldoende vertrouwen
Staatssecretaris Knops schrijft nu aan de Kamer dat er een regeling is getroffen.

“Voor een succesvol project is het – naast dat er inhoudelijk goed werk wordt geleverd – van groot belang dat opdrachtgever, gebruiker en opdrachtnemer met elkaar werken in een sfeer van vertrouwen en samenwerking. Na diverse debatten met uw Kamer en gesprekken met de gebruiker heb ik geconstateerd dat er sprake is van onvoldoende vertrouwen in de samenwerking.”

Lees ook  DIT zijn de onverwachte voortekenen van een beroerte bij vrouwen! Bijna niemand weet dit!

Nieuwe architect
Het prijskaartje is 2,7 miljoen euro voor het afkopen van de architect.

Voor een deel van de renovatie van het Binnenhof komt er nu een nieuwe architect, Pi de Bruijn. Hij is ook de ontwerper van het nieuwbouwgedeelte van de Tweede Kamer dat in 1992 is opgeleverd.

Belgische brandweerman bekent: Ik heb echtgenote maandenlang vergiftigd met wonderbonen

Regen, storm, wind en lagere temperaturen op komst