in

‘Als mijn 15-jarige dochter op tijd was geholpen, had ze geen zelfmoord gepleegd’

Psychiaters luiden vandaag de noodklok, want er zijn tientallen kinderen met ernstige psychische problemen die geen hulp krijgen. De dochter van Lucia Nauta was zo’n meisje, hulp kwam voor haar te laat. Patricia pleegde op 15-jarige leeftijd zelfmoord.

Voor Lucia was het al heel lang duidelijk dat haar dochter hulp nodig had. Patricia had adhd en pdd-nos, en op haar elfde werd ze seksueel misbruikt. “Daardoor ontwikkelde ze een posttraumatische stressstoornis. De combinatie van die problemen maakte het heel moeilijk om haar te behandelen.” Ze kreeg geen hulp, en haar problemen verergerden.

Paniekaanvallen

“De afgelopen jaren kreeg ze last van flashbacks, en ze kreeg stemmetjes in haar hoofd die heel negatief waren. Daardoor had ze last van paniekaanvallen. Op een gegeven moment ging ze zichzelf beschadigen. Ze begon zichzelf te krassen met alles dat scherp was, zoals scheermesjes en glas.”

Het laatste halfjaar ging Patricia zichzelf echt te snijden, in haar armen en in haar benen. “Dat brak me. De eerste keer dat ik het zag, zakte de grond onder mijn voeten weg. Daarna werd het overleven. Ik was constant aan het kijken hoe ik het kon voorkomen dat ze zichzelf sneed.” Lucia verstopte scherpe spullen in een kluis en moest continu alert blijven. “Maar het is bijna niet te doen om het als ouder te voorkomen. We moesten soms wel vier keer per week naar de eerste hulp.”

Lees ook  Douwe Bob stuurt 17-jarige fan weg: ‘Hij heeft me vernederd’

Geen therapie

Ondertussen probeerde ze hulp te vinden voor haar dochter, maar dat lukte niet. “Ze kreeg alleen crisisopnamen van een paar weken, maar daar kreeg ze geen therapie, ze werd alleen geobserveerd. Ze kreeg er geen therapie omdat ze te complex was. Op de afdeling van autisme kon ze niet behandeld worden door haar posttraumatische stressstoornis, en op de afdeling angst kon ze niet behandeld worden door haar autisme.” Lucia kreeg het advies om met haar dochter naar een kliniek te gaan, voor betere hulp, maar er was nergens in de regio plek om haar te behandelen.

Lees ook  Geen straf voor man die ver krachter van z’n schoonzus ontvoert en enkele uren opsluit

Via de rechter is het uiteindelijk wel gelukt om Patricia in een jeugdzorginstelling te krijgen, waar ze behandeld kon worden. “Maar toen was het eigenlijk al te laat. Ze kreeg weleens de kans om weg te lopen, en dan rende ze naar het treinspoor. Ze heeft een keer een overdosis medicatie bij mensen thuis ingenomen. Ze probeerde bijna wekelijks zelfmoord te plegen.”

‘Ik kon alleen huilen’

In februari van dit jaar, zes weken na haar opname, maakte Patricia een einde aan haar leven. “Ik kon niets anders dan huilen. Als ze eerder was opgenomen, had ze nu nog geleefd. Dan was het nooit zo ver gekomen. Dat is heel wrang.”

WAARSCHUWING: laat kinderen niet zomaar in de speeltuin spelen met deze hitte! Dit mag geen kind meer overkomen!

Meisje op het nippertje gered van verdrinkingsdood. Bekijk hier de VIDEO die ons koude rillingen gaf.