in

Als je vaak moet niezen kun je deze dingen beter anders doen

Hatsjoe of Hatsjie: niemand niest voor z’n plezier

Of het nu een bulderende nies is die de muren laat trillen of klein zacht piepgeluidje, het zijn allemaal niezen en we doen het allemaal. De een doet het echter wel wat vaker dan de ander en dat kan met wat andere zaken te maken hebben dan een simpel verkoudheidje. Als je wel klaar bent met dat genies, is het wijs om een aantal dingen anders aan te pakken en zo de oorzaak weg te nemen.

Hier had je vast nog niet aan gedacht!

Huisstofmijt
Allereerst is het slim om je beddengoed goed schoon te houden. Vooral als je vaak ‘s nachts moet niezen kan de oorzaak daar liggen. In en op je matras komt namelijk huisstofmijt voor en vooral de uitwerpselen van deze beestjes zorgen voor een kriebelend gevoel in je neus. Deze beestjes wonen graag in matrassen, omdat ze de ideale temperatuur hebben van 25 graden celsius. We willen je niet bang maken, maar deze wezentjes vermenigvuldigen zich razendsnel. Soms zitten er wel miljoenen in je bed! Om dit te voorkomen kun je een aantal dingen doen, namelijk:

Je beddengoed elke week op zestig graden wassen;
Geen hoogpolige vloerbedekking in de slaapkamer te hebben;
Geen donzen dekbed te hebben, maar een synthetische of katoenen;
Koop anti-allergene matras- en kussenhoezen.

Lees ook  Verdwenen dj dood teruggevonden, haar zoontje (4) blijft na negen dagen vermist

Pollen
Als je denkt dat pollen verdwijnen zodra je binnen bent, heb je het mis. Ze plakken aan je lijf vast, waardoor je ook binnen last kunt krijgen van een flinke niesbui. Om deze niesbui uit te stellen is het raadzaam om sowieso even te douchen voor je in bed gaat liggen. Zo voorkom je dat je elke nacht weer tussen de pollen ligt en je steeds een nieuwe niesbui opwekt. Een andere tip is om vaseline aan de binnenkant van je neusgaten en op je bovenlip te smeren. Dit voorkomt dat de pollen in je neus komen en dit voorkomt niesbuien.

Neusspray
Een andere oorzaak van overmatig niezen is het gebruik van neusspray. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt is het te lang gebruiken van deze spray niet al te best voor je neus. Als je sprays met xylometazoline langer dan zeven dagen gebruikt kan het slijmvlies weer op gaan zwellen. De zwelling kan zelfs erger terugkomen, waardoor je neus nog meer verstopt raakt en je veelvuldig moet niezen. Als je al meer dan een week last hebt van een verstopte neus, kun je beter overstappen naar een zoutoplossing. Die sprays kun je wel meer dan zeven dagen gebruiken.

Lees ook  19-jarige doodgestoken op strand in Scheveningen

Alcohol
Als jij wel gek bent op een wijntje of een biertje kun je ook last krijgen van veelvuldig niezen. Alcohol verwijdt de bloedvaten waardoor je neusgaten nog verstopter kunnen komen te zitten. Dit kan ervoor zorgen dat jij opeens heel veel moet niezen. Ook histamine in rode wijn en bier zorgt voor de nodige niesbuien. Dit is vergelijkbaar met hooikoorts. Als je een drankje wil zonder veel histamine, kun je het beste kiezen voor Gin-Tonic. Hier zit het minste van deze niesstof in.

Roken
Ben je een roker of sta je vaak bij mensen die roken? Grote kans dat je dan veel vaker moet niezen dan een anderen. Sigarettenrook zorgt er namelijk voor dat je neus geïrriteerd raakt en bij irritatie reageert je neus sneller met een nies. Mocht geen van deze oorzaken voor jou gelden, dan is het misschien weleens zaak om langs de huisarts te gaan, zodat-ie kan kijken of er niks anders aan de hand is.

Glennis Grace bereidt zich voor op haar grootste show ooit: ´Alles moet perfect zijn´

Volgende week 17 graden: komt de zomer nog terug in september?