in

Adinda kocht haar hond bij een illegale fokker, met alle gevolgen van dien

Jonge puppy’s zijn tegenwoordig niet aan te slepen. Reguliere fokkerijen kunnen de vraag niet aan, waardoor illegale handelaren in het gat springen. Adinda van Oorschot dacht de perfecte gezinshond in huis te halen, maar niets bleek minder waar.

Hond Dommel is ziek, getraumatiseerd en snel bang. Ze vertelt er zaterdagavond over bij EenVandaag.

Hondenfabriek
Volgens cijfers van de Dierenbescherming komen jaarlijks 75.000 jonge hondjes via het illegale circuit Nederland binnen.

Vaak te jong, niet ingeënt en ziek. Inspectiediensten krijgen maar moeilijk grip op de illegale hondenhandel.

Met name in Brabant zitten handelaren die de pups met honderden tegelijk importeren uit Oost-Europese ‘hondenfabrieken.’ Deze mensen oppakken is lastig.

Adinda dacht een lief en aaibaar hondje in Friesland op te halen – zo meldde de online advertentie – maar kwam van een koude kermis thuis.

Ze vertelt over haar bezoek aan de fokker: “De deur ging open en er kwam een urinewalm op ons af. Ze zei: ‘Ik moest even naar het ziekenhuis en ik heb nog niet kunnen dweilen.’”

Chantal Janzen en Anna Nooshin laten bil vrij

Bang
Terwijl de vrouw haar verhaal vertelt, zit Dommel naast haar op de bank. “We kwamen voor hem en hij was heel bang, alleen maar aan het blaffen. (…)

Hij was gewoon niet op z’n gemak. Ik dacht alleen maar: dit beestje moet zo snel mogelijk weg hier.” Eenmaal thuis blijkt er van alles met hem aan de hand te zijn.

“Hij is heel erg schrikkerig voor bepaalde dingen, mannen vindt hij niet prettig, hij is bang voor lange voorwerpen… Pak een bezem en hij rent keihard weg. Sigaretten vindt hij ook niet prettig.

We hebben vijf kinderen en als je net te snel opstaat, zie je hem wel reageren. Hij zal niks doen, maar je merkt wel duidelijk dat hij niet helemaal oké is.”

Nederlandse meiden zijn intimidaties aan badplaats spuugzat

“Hij hinkte, dat deed hij al toen ik ‘m ophaalde”, gaat Adinda verder. Ze besluit naar de dierenarts te gaan. “Toen kwam er een nare foto tevoorschijn: zijn poot was heel ernstig gebroken.

En dat was met bruut geweld gedaan.” Volgens de dierenarts is die breuk al in Roemenië ontstaan, waar Dommel vandaan komt.

ellende 
Van de fokker hoeft ze echter niets meer te verwachten, die beweert zelfs dat Adinda slecht is voor de hond.

Ze krijgt wel een deel van de dierenartskosten vergoed, maar lang niet alles. “Ik ging er vanuit een gezonde hond te adopteren, maar dat was niet het geval.

Nu ben ik ervaren met honden, maar er zijn ook een heleboel mensen die dat niet zijn. Die weten niet wat voor ellende ze in huis halen.”

Elly (80) is er kapot van; haar gouden kettingen werden van haar nek gerukt

4-jarig meisje sterft de hongerdood en wordt deels opgegeten door ratten