in

Ad brengt overleden echtgenote met fiets naar crematorium: ‘Dit past bij haar, bij ons’

Ad Verhoeven (69) uit Mariahout bracht zijn vrouw Diny deze week per fiets naar het crematorium in Beek en Donk. Dat ze niét besmet was met het coronavirus, maakt het extra wrang dat ze toch is overleden.

Ze waren er eigenlijk net klaar voor om met z’n tweeën echt te gaan genieten. Na bijna vijftig jaar in het laboratorium bij Bavaria te hebben gewerkt, had Diny sinds kort eindelijk zeeën van tijd om zich samen met haar man, die ze in 1969 tijdens de Ronde van Lieshout leerde kennen, leuke dingen te gaan doen.

Maar het liep anders. In januari kreeg Diny last van pijn in haar bovenbenen en kuiten. Toen die pijn steeds erger werd, besloot ze naar de huisarts te gaan.

Die verwees haar door naar het ziekenhuis. ,,De internist zag toen gauw genoeg wat er aan de hand was: Diny had vasculitis, een ontsteking van de – in dit geval kleine – bloedvaten.”

Lees ook  Man zet zijn vrouw af en parkeert auto vijftig kilometer verderop

Gewoon vette pech
Dat juist Diny die aandoening kreeg, is volgens diezelfde internist ’gewoon vette pech’. ,,Ze was kerngezond, fietste zo’n 8000 kilometer per jaar en was net als ik fanatiek erelid van fietsclub Bzet (Bloed Zweet En Tranen) De Bosduvels.”

Zelf is Ad nu nog goed voor zo’n 20.000 kilometer per jaar. In 1992 won hij samen met Eindhovenaar Alfred Stelleman goud op de tandem tijdens de Paralympics in Barcelona.

Diny ging een behandeltraject in, maar had daarbij de pech dat op een gegeven moment ook het coronavirus opdook. ,,Daar waren we natuurlijk ontzettend bang voor, dat ze dat ook zou krijgen.

Want dat zou zeker een complicerende factor zijn geweest.” De Mariahoutenaar schat in dat zijn vrouw in totaal zo’n 20 tot 25 keer op het virus is getest, gelukkig telkens negatief.

Wel andere complicaties
Maar ze kreeg wel last van andere complicaties. Een longontsteking en ook nog een longembolie, die haar eerst weken op de ic van het Elkerliek in Helmond en vervolgens ook nog eens weken op de ic van het Maastricht UMC deed belanden.

Lees ook  Oom Addy bleek een monster te zijn die camping kinderen stiekem pijn deed

Een tweede longontsteking werd haar vorige week fataal. Ad, hevig geëmotioneerd: ,,Gelukkig hebben we wel thuis afscheid van haar kunnen nemen. Dat was heel fijn.”

”Gelukkig hebben we wel thuis afscheid van haar kunnen nemen. Dat was heel fijn”
– Ad Verhoeven

Eén keer eerder gebruikt
Toen iemand van de fietsclub zijdelings opperde om bij de uitvaart een bakfiets te gebruiken, liet het idee Ad niet meer los.

Toen de uitvaartverzorger vervolgens ook nog een aangepast aanhangwagentje (’het ding was één keer eerder gebruikt’) bleek te kunnen regelen, was de keuze snel gemaakt.

,,Diny hield enorm van fietsen, net als ik. Dit past bij haar, bij ons. En zo’n aanhangwagentje vind ikzelf mooier dan een bakfiets. Nee, een triomftocht was het niet. Maar het was wel mooi.”

Politie vindt jongetje (6) vastgebonden in schuur

Jongens beroven kind (10) van elektrische step