in

9 tekenen dat je gevoelig/intolerant voor gluten bent

Glutenintolerantie wordt vaak omschreven als een stille doder, omdat het chronische schade kan aanrichten aan het lichaam, vaak zonder dat mensen het weten.

Misschien is het ergste nog dat het vaak voorkomt dat mensen zich onbewust zijn van het feit dat ze intolerant zijn aan gluten.

Om kennis te delen en je veilig te houden, hebben we 9 waarschuwingssignalen opgesomd om in de gaten te houden.

Ben je gevoelig aan gluten of niet? Als je het niet zeker weet, lees hieronder dan om het te weten te komen.

Wat is glutenintolerantie precies?
Coeliakie of glutenintolerantie betekent dat je lichaam geen gluten proteïnen kan verdragen. Deze worden gevonden in tarwe, rogge en granen.

Het kan de kleine darm doen ontsteken, omdat je lichaam de voedingsstoffen niet opneemt zoals het hoort te doen.

Is glutenintolerantie een trend?
Doordat glutenintolerantie de afgelopen jaren vaker en vaker voorkomt, zijn er mensen die zich afvragen of glutenvrij eten nu een trend is geworden.

Terwijl glutenintolerantie echt een probleem is, beweert MindBodyGreen dat het vaker voorkomt voor mensen zichzelf de diagnose geven dat ze intolerant zijn aan gluten dan wel zich effectief laten testen.

Verwacht wordt dat de verkoop van glutenvrij voedsel echter zal afnemen de komende jaren.

9 signalen dat je intolerant aan gluten bent
1. Probleem met je gastro-intestinale tractus

Een van de meest voorkomende symptomen van onbehandelde glutenintolerantie zijn diarree, verstopping en gastro-intestinale gassen.

Mensen verwarren deze problemen vaak met andere ziektes. En daarbij negeren ze het feit dat ze misschien intolerant aan gluten zijn. Patiënten kunnen ook verkeerd gediagnosticeerd zijn met het prikkelbaredarmsyndroom.

Studies hebben aangetoond dat 10 tot 15% van de wereldbevolking aan deze aandoening lijdt.

Lees ook  Een oude man wordt gepest in een wegrestaurant. Zijn reactie hierop is zonder meer glorieus!

Natuurlijk kunnen deze verkeerde diagnoses ertoe leiden dat mensen die gevoelig zijn aan gluten, niet het juiste advies of de juiste behandeling krijgen, waardoor het probleem verergert.

2. Onverwachte gewichtsveranderingen

Glutenintolerantie kan zowel leiden tot gewichtsverlies als gewichtstoename zonder duidelijke verklaring.

3. Onverklaarbare hoofdpijn
Wist je dat vele mensen die niet gediagnosticeerd zijn met glutenintolerantie, lijden aan hoofdpijn?

Deze kunnen 30 tot 60 minuten duren na het “verkeerde” voedsel te hebben gegeten. Let op de effecten van je dieet!

4. Hormonale stoornissen

Er is een direct verband tussen glutenintolerantie en hormonale stoornissen. Deze kunnen voorkomen in de vorm van onregelmatige menstruale cycli, plotse gewichtsschommelingen, PMS en slaapstoornissen en vele andere.

Als glutenintolerantie de oorzaak is, kan het verergeren tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze. Het hoeft zonder uitleg dat deze symptomen voornamelijk bij vrouwen voorkomen.

5. Problemen met centrale zenuwstelsel
Glutenintolerantie kan ook leiden tot ontstekingen en irritatie van de darmen. Als gevolg kunnen symptomen van glutensensitiviteit ook leiden tot concentratiestoornissen, depressie, angst, slapeloosheid en vermoeidheid. Mensen met glutenintolerantie voelen zich vaak geïrriteerd en verliezen snel hun concentratie.

Volgens de informatie uit een studie, klagen mensen met glutenintolerantie vaker aan migraines.

De oorzaak van hoofdpijn kan natuurlijk variëren. Maar toch, zoals eerder werd gezegd, kunnen hoofdpijnen vaak voorkomen ongeveer een half uur na iets te hebben gegeten wat je lichaam niet mag.

6. Huid en nagels

Huidproblemen kunnen direct gelinkt worden aan glutenintolerantie. Heb je jeuk op je handen, borsten, gezicht, billen, ellebogen of haarlijn?

Deze symptomen worden vaak geassocieerd met eczeem of psoriasis, maar kan ook door coeliakie veroorzaakt worden. Een ander signaal kan zwakke vingernagels zijn.

Lees ook  Processierups niet te stoppen: “Haartjes kunnen zeven jaar lang voor irritatie zorgen”

Met een glutenvrij dieet kunnen deze symptomen vaak verdwijnen na een jaar.

7. ADHD
Een andere stoornis dat soms kan worden toegeschreven aan glutenintolerantie is ADHD, de bekende hyperactieve aandachtsstoornis.

Volgens onderzoek is het bewijs voor een link tussen ADHD en coeliakie sterk. Kinderen en volwassenen met een ongediagnosticeerde gevoeligheid aan gluten lijken een groter risico te hebben op ADHD in tegenstelling tot de algemene bevolking.

8. Slechte tanden

In geval van glutenintolerantie wordt ook de opname van de nodige mineralen door de darmen aangetast.

Dat geldt ook voor calcium, waar de resultaten mogelijks problemen aan je tanden veroorzaken, zoals een hypergevoelig tandglazuur, gaatjes en koortsblaasjes.

Als je goed zorg draagt voor je gebit maar deze symptomen lijkt te hebben, kan dat te wijten zijn aan glutenintolerantie.

9. Tekort aan ijzer
Ijzertekort betekent dat de lichaamsvoorraad van ijzer niet is wat het zou moeten zijn. Dit komt doordat ijzer door de darmen wordt opgenomen.

Daarom kan onbehandelde coeliakie ijzertekort en een tekort aan vitaminen veroorzaken bij zowel volwassenen als kinderen.

Hoe glutenintolerantie behandelen?

  1. Laat jezelf testen. Je dokter zal bloed afnemen, of een staaltje van je je darmen door een gastroscopie. Voorafgaand aan het onderzoek moet je gluten opnemen in je dieet zodat het
  2. onjuiste resultaten kan vermijden.
    Elimineer gluten uit je dieet. Gluten kunnen gevonden worden in:
  • tarwe
  • rogge
  • bulgur tarwe
  • bloem
  • heel wat ander voedsel
  • Controleer altijd de samenstelling van alle producten die je koopt.

Heb jij ook ervaring met bovenstaande symptomen?

Laat het ons dan weten in de comments en deel aub dit artikel zodat we anderen kunnen waarschuwen!

Inbrekers stelen zieke puppy, maar krijgen binnen 24 uur spijt

Ze verborg haar gezicht 7 jaar lang onder make-up – kijk nu hoe ze haar geheim op tv onthult