in

9 dingen die je absoluut niet moet stofzuigen

Het opzuigen van kapotte of gemorste spullen met een stofzuiger klinkt vaak als de beste oplossing, rekening houdend met het feit dat velen van ons een draadloze stofzuiger hebben die gemakkelijk bezems kan vervangen.

Na een tijdje kunnen we echter vaststellen dat ons nuttige apparaat een slechte geur heeft, dat de werkcapaciteit aanzienlijk is afgenomen, of dat het helemaal niet meer werkt, om onbekende redenen. En dat komt zeker omdat er dingen zijn die niet in een stofzuiger moeten worden opgezogen.

Leefspiritueel leerde over de andere dingen, behalve het kwik van een kapotte thermometer, dat nooit mag worden opgezogen.

1. Koffie, koffiedik en cacao

Als u probeert gebruikte koffiedik te zuigen, zal dit de groei van schimmel in de vuilnisbak bevorderen.

Gebruikte koffiedik is altijd nat, zelfs als het erop lijkt dat dit niet het geval is. Bovendien plakken deze deeltjes snel aan de binnenste delen van de stofzuiger en wordt het bijna onmogelijk om ze te reinigen.

Droge koffie en cacao zijn ook gevaarlijk voor de stofzuiger omdat de kleine deeltjes de filters kunnen blokkeren. Ze kunnen ook in de motor komen en deze uitschakelen.

2. Aarde en andere droge delen van kamerplanten
Hebben uw kinderen ooit aarde door de gang verspreidt? Het eerste wat we in deze situatie willen pakken is een stofzuiger.

In dit geval is het echter beter om het tapijt te reinigen met een borstel, omdat de stofzuiger het vuil nog dieper in de pluis zal duwen en het erg moeilijk zal zijn om het eruit te krijgen.

Bovendien kan het gemorste vuil, als het nat was, voor wat technische problemen zorgen in de motor.

De gedroogde bloemen en bladeren van kamerplanten kunnen een flexibele slang of filter gemakkelijk verstoppen.

Ze blijven ook vochtig als ze eenmaal in de stofzuiger zitten, wat schadelijk kan zijn voor verschillende onderdelen van het apparaat.

Lees ook  Hartverscheurend: inbreker steelt urn met as van baby

3. Haar
Het is onmogelijk om te voorkomen dat er haar in de stofzuiger terechtkomt, maar het is nog steeds de moeite waard om op dierlijk haar en mensenhaar te letten en het niet in grote hoeveelheden in de stofzuiger te laten terechtkomen.

Ze verstoppen de vuilnisbak en filteren zeer snel. Als er te veel haar in het apparaat komt, kan de kracht van de stofzuiger sterk afnemen – zelfs tijdens één reiniging.

Sommige draadloze stofzuigers zijn uitgerust met snelle, roterende borstels die het haar zo oprollen dat u het apparaat moet demonteren of de borstels handmatig moet schoonmaken.

4. Cosmetica
Cosmetisch poeder, markeerstiften en andere cosmetica die droog lijken, bevatten eigenlijk verschillende oliën en stoffen die beginnen te smelten onder invloed van hete lucht.

Daarom worden cosmetica beschouwd als een van de gevaarlijkste vijanden van de stofzuiger – allemaal omdat de vette componenten in het apparaat zullen smelten en de mechanische onderdelen en filters zullen verstoppen.

Het is bijna onmogelijk om de filters te reinigen als er eenmaal cosmetica in zit en vaak zult u ze volledig moeten vervangen.

5. Stukjes papier en confetti
Confetti verstopt de stofzuigen zeer snel, waardoor het apparaat oververhit raakt en de motor stopt. Confetti die van folie is gemaakt is nog gevaarlijker dan papieren confetti.

De deeltjes smelten snel in de stofzuiger onder invloed van hete lucht, komen vast te zitten op moeilijk bereikbare plaatsen en stoppen de werking van de stofzuiger.

6. Elektrische draden
Het lijkt misschien een comfortabele oplossing om elektrische draden te reinigen met behulp van de stofzuiger maar de straalpijpen en de zuigkracht kunnen de kabels beschadigen en kleine draden scheuren.

Deze scheuren zijn niet altijd zichtbaar en kunnen leiden tot kortsluiting of een elektrische schok. Daarom is het beter om plaatsen met stapels draden niet op deze manier te reinigen, zeker niet als deze stapels bestaan uit kabels van verschillende breedtes (bijvoorbeeld op uw bureau of in de keuken).

Lees ook  NPO-rijkaard Matthijs van Nieuwkerk woont zó luxe.

7. Natte vloer
Het is gevaarlijk om een te natte of natte vloer op te zuigen – je kunt er zelfs een elektrische schok van krijgen. Er is ook een kans dat je een kortsluiting veroorzaakt.

Als de vloer enigszins nat is, zal de stofzuiger geen enkele reactie van buitenaf vertonen, maar dit stof zal stijf worden als het eenmaal bij het mondstuk en de zuigbuis komt.

Het zal de zuigkracht breken en een slechte geur, die moeilijk te verwijderen zal zijn, kan ook verschijnen.

8. Kleine glasdeeltjes
De schade die kleine glasdeeltjes kunnen toebrengen aan een stofzuiger lijkt duidelijk, maar veel mensen laten zich nog steeds toe om deze kleine deeltjes te zuigen.

In de meeste gevallen zult u na een paar van deze reinigingsprocedures de zachte slangen van de stofzuiger, de filters en de stofzak moeten vervangen.

Kleine beschadigingen zijn misschien helemaal niet merkbaar, maar de stofzuiger zal het stof niet binnen kunnen houden en het zal via de beschadigde onderdelen terug naar buiten gaan in het vers gereinigde appartement.

9. Meel/bloem

Deskundigen zeggen dat als je meel moet opruimen met een stofzuiger, let dan op hoeveel je opruimt.

Een klein handjevol zal het apparaat niet beschadigen, maar als u het hele pakje gemorst heeft, kunt u het beter handmatig verzamelen.

Anders kan het de stofzuiger beschadigen: alle filters raken verstopt en het meel kan in de motor komen en deze uitschakelen.

We waren verbaasd dat de stofzuiger niet het universele huishoudapparaat is dat we dachten dat het was. Zuig je alles op wat je ziet of was je je bewust van de beperkingen en volg je die op?

Marieke Elsinga deelt pikante foto op Instagram

10 mensen die zoveel gewicht verloren dat hun leven erdoor transformeerde