in

8 veelgemaakte fouten bij het wassen

Deze fouten maken veel mensen bij het wassen van hun kleren
De kleren wassen is een wekelijkse al dan niet bijna dagelijkse klus. Iedereen die weleens de was heeft gedaan weet dat je geen donkere kleren met lichte kleren moet mengen. Ook moeten handdoeken veel heter worden gewassen dan bijvoorbeeld een overhemd. Toch zijn er nog talloze kleine foutjes die ervoor kunnen zorgen dat je kleren niet zo mooi uit de was komen als je hoopt. Dat is zonde, want als je de was goed doet kun je lang plezier hebben van je spullen.

Dit zijn de meest voorkomende fouten.

8. Vlekken inwrijven
Vaak is ons eerste instinct om schoonmaakmiddel in een vlek te wrijven, maar dit werkt juist averechts. Op deze manier wrijf je de vlek dieper in de stof, waardoor je deze moeilijker schoon kunt krijgen. Laat schoonmaakmiddel rustig inwerken en spoel het goed uit. Als de vlek nog vers is, kun je hem schoon proberen te deppen, niet wrijven. Werk van buiten naar binnen om de vlek niet groter te maken.

7. Wasverzachter
Wasverzachter is heerlijk spul, omdat het altijd zo lekker ruikt. Toch kan wasverzachter ook je vijand zijn, want als je het gebruikt bij synthetische kleren werkt het geurende goedje juist averechts. Wasverzachter laat namelijk een vettig laagje achter op synthetische kleren, wat na een tijdje juist onplezierig gaat ruiken.

LEES OOK!
Yolanthe blijkt onbekend zusje te hebben die sprekend op haar lijkt

6. Te veel wasmiddel
Net als wasverzachter, kan een teveel aan wasmiddel ervoor zorgen dat er een ‘laagje’ op je kleren achterblijft. Daarnaast zal er wasmiddel achterblijven in de machine wat zich ophoopt en kan gaan schimmelen. Een ophoping van wasmiddel kan er uiteindelijk voor zorgen dat je wasmachine het begeeft. Probeer dus niet stinkende kleren te redden met een gigantische scheut wasmiddel, maar houd je aan de aangeraden verhouding.

5. Ritsen en knopen
Het is belangrijk om ritsen helemaal te sluiten, omdat de tanden van een open rits achter andere kleren kunnen haken waardoor ze stukgaan. Knopen, aan de andere kant, hoor je juist open te laten. Doe bloesjes dus open in de was. Laat je ze dicht, dan is de kans groter dat de knoop eraf springt omdat er druk op komt te staan. Ook kunnen de knoopsgaatjes groter worden waardoor je knopen niet meer goed dichtgaan.

4. Droger
De droger is een echte uitkomst wat beddengoed en handdoeken betreft. Ook kleren kunnen in de droger, maar pas op dat deze wel kunnen krimpen. Een fout die veel mensen maken is om alles klakkeloos in de droger te proppen. Als de droger te vol zit, kan deze niet goed zijn werk doen en moet je dus langer en warmer drogen om de spullen droog te krijgen. Kies er daarom liever voor om kwetsbare spullen aan de waslijn te laten drogen.

LEES OOK!
Koning Willem-Alexander heeft droevig weekend in Duitsland achter de rug

3. Waterpas
Het is heel belangrijk dat de wasmachine waterpas staat. Is dit niet het geval, dan zal hij niet alleen heel veel lawaai maken, de machine gaat ook sneller stuk door de trilling. Ook zal het water tijdens het wassen naar één kant stromen waardoor er sneller lekkage ontstaat. Zorg er dus voor dat de machine helemaal waterpas staat en plaats eventueel een schokdempende plaat onder de wasmachine.

2. Schoonmaken wasmachine
Niet een fout wat betreft het wassen zelf, maar door de wasmachine niet regelmatig schoon te maken eindig je met stinkende kleren en een kapotte wasmachine. Haal regelmatig een doekje langs de rubberen randen en doe een lege kookwas. Hier vind je een stappenplan van hoe je je wasmachine schoonmaakt.

1. Schoonmaken droger
Ook de droger moet regelmatig worden schoongemaakt. Ieder dag het stoffilter schoonmaken is namelijk niet genoeg om je droger te beschermen. De droger kan door al het stof namelijk al gauw verstoppen. Je merkt dit als hij niet meer goed z’n werk doet. Haal daarom eens per jaar de slang aan de achterkant van de droger los en haal er een lange flexibele borstel door.

7x ‘stenen’ in je lichaam waar veel last van kan hebben

Met dit trucje verminder je donkere kringen onder je ogen