in

7x ‘stenen’ in je lichaam waar veel last van kan hebben

Stenen in je lichaam kunnen voor pijnlijke gezondheidsklachten zorgen
Het klinkt gek, stenen in je lichaam. Toch zijn er maar liefst zeven verschillende soorten die voor pijnlijke klachten kunnen zorgen. Eén van de bekendste is dan waarschijnlijk het hebben van tandsteen. Toch zijn er ook nog zes andere vormen van stenen zoals amandelstenen en maag- en darmstenen. Tijd om alle mogelijke ‘stenen’ in je lichaam eens op een rijtje te zetten!

Herken deze stenen op tijd zodat je pijnlijke gezondheidsklachten in de toekomst kunt voorkomen.

Stenen
Een groot deel van deze aandoeningen zijn al te voorkomen door een gezonde levensstijl aan te houden en gevarieerd te eten. Het nadelige van bepaalde stenen in je lichaam is dat de gezondheidsklachten vaak klein beginnen, waardoor je niet altijd door hebt wat er met je aan de hand is. Blijven de klachten onbehandeld, dan kan dit ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Belangrijk om de zeven onderstaande stenen tijdig te herkennen.

Tandsteen
We noemden tandsteen al eerder. Deze verkalkte en verkleurde tandplak op het gebit kan als het onbehandeld blijft erg vervelend zijn. Tandsteen ontstaat vaak door restjes voedsel, speeksel en bacteriën die in de mond zitten. Wanneer tandplak niet dagelijks wordt weggehaald, kan dit plak gaan verkalken en ontstaat er tandsteen. De tandarts kan zeer gemakkelijk het overtollige tandsteen van je gebit verwijderen. Stel je de afspraak bij de tandarts uit? Dan kan tandsteen uiteindelijk leiden tot ontstoken tandvlees en gaatjes.

Nierstenen
Onze nieren werken als een soort filter dat afvalstoffen uit ons bloed haalt en dit doorsluist als urine naar de blaas. Bij een ophoping van afvalstoffen kunnen deze gaan kristalliseren waardoor er nierstenen ontstaan. Zonder dat je het doorhebt kunnen nierstenen al jaren in je lichaam zitten voordat dit klachten kan opleveren. Raakt de niersteen los en blokkeert het de urineleider dan kun je pijnlijke krampen krijgen. Andere symptomen van nierstenen zijn misselijkheid, bloedverlies en een stinkende urine. Bij veel mensen helpt het om veel water te drinken waardoor je de niersteen er vanzelf uit plast. Is sommige gevallen werkt dit niet en kun je het beste direct een afspraak maken bij de huisarts.

Lees ook  Haperende portofoons hinderen politie, agenten moeten soms zelf 112 bellen om meldkamer te bereiken

Blaasstenen
Mensen die littekenweefsel of oneffenheden hebben in de blaas kunnen last krijgen van blaasstenen. Blaasstenen ontstaan door urine dat na het plassen achter blijft in de blaas of het kan een verplaatste niersteen zijn. Symptomen van blaasstenen zijn een pijnlijk en branderig gevoel tijdens het plassen. Het is belangrijk om deze stenen te laten verwijderen, omdat het tot infecties en andere complicaties kan leiden. In het ziekenhuis kan een uroloog de steen via de plasbuis verwijderen. Bij grotere stenen moeten mogelijk via een buikoperatie verwijderd worden.

Amandelstenen
Heb je je keelamandelen nog? Dan kun je mogelijk last hebben van amandelstenen. Deze stenen ontstaan door bacteriën, dode cellen en voedselresten die kunnen achterblijven in de hoekjes en gaten van de keelamandelen. Zware gezondheidsklachten krijg je niet van deze stenen, maar mogelijk wel een vieze adem of een pijnlijk gevoel tijdens het eten of slikken. Door regelmatig je tanden te poetsen en/of je mond te spoelen of gorgelen met zout water kan de klachten verlichten. Door eens flink te hoesten kunnen de stenen ook mogelijk loskomen.

Galstenen
Gal is een vloeistof die helpt om vetten te verteren in ons spijsverteringsstelsel in de darmen. Wanneer deze vloeistof gaat samenklonteren kunnen hier galstenen uit ontstaan. Klachten ontstaan pas wanneer de afvoerwegen van de galblaas worden afgesloten door de stenen. Symptomen zijn soms lastig vast te stellen. Een mogelijkheid is een zeurend, pijnlijk gevoel onder het borstbeen en een misselijk/opgeblazen gevoel na een maaltijd. Bij hevige pijnklachten is het wijs om een afspraak te maken met de huisarts. Onbehandeld kunnen galstenen leiden tot onder andere geelzucht en alvleesklierontsteking. Mensen met overgewicht hebben hebben drie tot vier keer meer kans op galstenen dan mensen met een gezond gewicht. Ook mensen die in korte tijd veel gewicht hebben verloren lopen een verhoogd risico op galstenen.

Lees ook  Veel mensen denken dat coronavirus te maken heeft met Corona bier en googelen zich suf

Speekselsteen
Speeksel wordt aangemaakt door drie verschillende klieren. Door middel van kleine buisjes komt het speeksel vanuit deze klieren in je mond terecht. Raken deze buisjes verstopt? Dan kan er speekselsteen ontstaan. In de meeste gevallen bestaan speekselstenen uit calcium (kalk). Symptomen van deze stenen is pijn en opzwelling van je oor en onderkaak. Wanneer je net bent begonnen aan een maaltijd kan de pijn plotseling en intens optreden. Herken je deze klachten? Maak dan een afspraak met de huisarts, hij kan de stenen verwijderen.

Maag- en darmstenen
Stenen die ontstaan in het maag-darmkanaal komen voornamelijk voort uit het inslikken van slecht verteerbare stoffen. Denk hierbij aan haren, plantenresten, poedermelk/babyvoeding en ingeslikte steentjes. Deze stenen zijn meestal vrij klein. Grote gezondheidsklachten houd je er dan ook vaak niet aan over. Wel kan een grote maagsteen levensbedreigend zijn. Een grote steen kun je herkennen aan een branderig gevoel in de bovenbuik, misselijkheid, slikproblemen of een vol gevoel. Door middel van een operatie zal de steen dan verwijderd moeten worden.

David (19) werd geboren zonder onderarm en bouwt dan maar eigen protheses… uit Lego

8 veelgemaakte fouten bij het wassen