in

5 vroege waarschuwingssignalen van borstkanker die de meeste vrouwen negeren

Borstkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende ziekten. Deze levensbedreigende aandoening treft een op de acht Amerikaanse vrouwen en duizenden mannen. In 2016 was het goed voor 30 procent van de nieuw gediagnosticeerde kankers.

Regelmatige screening kan helpen om abnormale cellen in een vroeg stadium op te sporen en je overlevingskansen te vergroten.

Mammogrammen zijn de beste manier om borsttumoren vroegtijdig te identificeren wanneer ze gemakkelijker te behandelen zijn.

Statistieken geven aan dat alleen al in 2013 meer dan 40.450 vrouwen en 464 mannen stierven aan deze ziekte.

Borstkanker is de primaire doodsoorzaak bij Spaanse vrouwen en de tweede meest voorkomende doodsoorzaak bij blanke en Aziatische vrouwen.

Deze vorm van kanker treedt op wanneer borstcellen ongecontroleerd beginnen te groeien. Na verloop van tijd vormen ze tumoren die als een brok kunnen worden gevoeld.

Er zijn echter eerdere tekenen die erop kunnen wijzen dat er iets mis is. Een nieuwe moedervlek, hoesten, vermoeidheid, veranderingen in de stoelgang en andere symptomen moeten voldoende reden zijn om een ​​arts te bezoeken. Vroege detectie is de sleutel tot herstel.

De meeste vormen van borstkanker zijn te behandelen. Screeningtests kunnen helpen abnormale cellen te detecteren voordat ze tekenen of symptomen veroorzaken. Als je een familielid met borstkanker hebt zijn regelmatige tests een must.

Hier zijn vijf vroege tekenen van borstkanker die vaak over het hoofd worden gezien:

1. Aanhoudende hoest

Droge hoest, kortademigheid en keelpijn kunnen erop wijzen dat kankercellen zich naar de longen hebben verspreid.

Dit probleem staat bekend als secundaire borstkanker en komt voor bij 60 tot 70 procent van de vrouwen die terminaal ziek worden.

Toch zien de meeste patiënten deze symptomen over het hoofd omdat ze die van andere en minder ernstige aandoeningen nabootsen zoals verkoudheid en griep.

Kankercellen kunnen de pleura (de voering rond de longen) irriteren, waardoor ademhalingsproblemen en vochtophoping ontstaan.

Sommige vrouwen kunnen ook pijn op de borst en hees keel ervaren die niet wegebt. Als deze symptomen langer dan een paar weken aanhouden raadpleeg dan onmiddellijk je arts.

2. Een nieuwe moedervlek

Hoewel moedervlekken meestal verband houden met een verhoogd risico op huidkanker is dit niet altijd de oorzaak.

Lees ook  Het antwoord van deze jonge vrouw als reactie op ‘Je bent te lelijk voor de liefde’ maakt je dag

Een studie uitgevoerd bij 5.956 vrouwen heeft aangetoond dat degenen met de meeste moedervlekken een 13 procent hoger risico op borstkanker hadden. Het risico lijkt hoger te zijn bij pre-menopauzale vrouwen met veel moedervlekken.

Een andere studie (de Nurses ‘Health Study) uitgevoerd op 74.523 blanke vrouwen heeft aangetoond dat het risico op kanker 35 procent hoger was bij mensen met 15 of meer moedervlekken wat 15 procent hoger bij mensen met zes tot 14 moedervlekken en vier procent hoger bij die met minder dan vijf moedervlekken.

Raadpleeg een arts als je een nieuwe moedervlek op je lichaam ziet of veranderingen in bestaande moedervlekken opmerkt.

Een moedervlek die begint te jeuken, bloedt of van vorm, grootte en textuur verandert kan wijzen op borstkanker.

3. vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende tekenen van kanker. Hoewel dit symptoom ook kan wijzen op schildklieraandoeningen of hormonale onevenwichtigheden moet het niet licht worden genomen.

Als het door kanker wordt veroorzaakt verdwijnt het niet als je meer slaapt of voldoende rust krijgt. Deze aandoening gaat vaak gepaard met depressie, slechte slaap en constante pijn. Je kunt je zonder reden zwak, moe en traag voelen.

Onderzoek toont aan dat negen van de tien borstkankerpatiënten vermoeidheid ervaren tijdens de behandeling.

Dit symptoom kan echter ook in vroege stadia van de ziekte optreden en maanden duren nadat de behandeling is beëindigd. Als je weinig energie hebt en de hele tijd moe bent raadpleeg dan onmiddellijk je arts.

4. Spijsverteringsproblemen

Opgeblazen buik, constipatie, blaasincontinentie en gevoeligheid zijn enkele van de belangrijkste tekenen van borstkanker.

Deze aandoening veroorzaakt hormonale veranderingen die de spijsvertering en orgaanfunctie beïnvloeden.

Sommige patiënten ervaren verlies van controle over de blaas tijdens het lachen, hoesten of niezen. Anderen melden een plotselinge behoefte om te plassen.

Kanker legt stress op je lichaam en maakt je hormonen in de war wat het spijsverteringsstelsel kan verstoren.

Buik- of bekkenpijn, veranderingen in de stoelgang, verlies van eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies en zwelling in de buik geven aan dat er iets in uw lichaam gebeurt. Als je een van deze symptomen opmerkt je moet je enkele tests uitvoeren.

Lees ook  Deze hulp zocht Monique in maand van breuk met André Hazes

5. Rugpijn

Acht van de tien mensen zullen op een bepaald moment rugpijn ervaren. Langdurig zitten, slechte houding, slechte tilvorm, artritis en verwondingen kunnen het risico op rugpijn vergroten.

Helaas kan dit symptoom ook aangeven dat borstkankercellen zich naar je wervelkolom hebben verspreid.

Kankergerelateerde rugpijn voelt alsof het uit het bot komt en druk uitoefent op de wervelkolom en ribben. Sommige vrouwen hebben er moeite mee om zich te verplaatsen of ’s nachts te slapen.

De pijn kan je botten verzwakken en leiden tot fracturen. Meestal gaat rugpijn veroorzaakt door kanker gepaard met misselijkheid, verwarring, dorst, prikkelbaarheid, vermoeidheid en constipatie.

Het goede nieuws is dat de behandeling kan worden gestart lang voordat je botten zwak genoeg worden om kloppende pijn te veroorzaken en je dagelijks leven te beïnvloeden.

Zelden besproken tekenen van borstkanker waarvan je je bewust moet zijn
Er zijn veel andere tekenen van borstkanker die vrouwen vaak negeren. Het is beter om deze ziekte in de eerste plaats te voorkomen.

Als je al kanker hebt kan vroege detectie je leven redden. Hoe sneller je een diagnose krijgt hoe sneller je met de behandeling kunt beginnen.

Menstruele veranderingen, maagzuur, maagklachten, lymfeklieren in de oksel en moeilijk eten zijn enkele van de meest voorkomende maar over het hoofd gezien tekenen van borstkanker. Controleer je borsten regelmatig op knobbels, harde knopen, zwelling en tepelafscheiding.

In de vroege stadia kan borstkanker ook hoofdpijn, verlies van evenwicht, wazig zien, constante misselijkheid, urineren en gevoelloosheid overal in je lichaam veroorzaken. Als je deze symptomen opmerkt die niet binnen twee weken verdwijnen zoek dan medische hulp.

Let op deze tekenen en laat het je arts weten. Borstkanker symptomen variëren van persoon tot persoon.

Wacht niet tot er een knobbeltje in je borsten verschijnt; tegen die tijd kan het te laat zijn om een ​​behandeling te krijgen.

Als je tekenen van kanker hebt, blijf kalm en praat met een professional. Vergeet niet dat borstkanker met succes kan worden genezen.

15 manieren waardoor een lelijke vent toch een (knappe) vrouw aan de haak kan slaan

Belgen krijgen ‘iets te grote’ mondkapjes van provincie: ‘Lijkt wel onderbroek’