in

5 redenen waarom je spataderen krijgt (en hoe je er vanaf komt)

Spataderen treffen miljoenen mensen ouder dan 50 jaar wereldwijd, maar meer vrouwen dan mannen zijn vatbaar voor deze aandoening.

De oorzaken van spataderen, evenals de behandelingen, variëren bij elke persoon. Maar hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom je spataderen krijgt, inclusief enkele tips om de aandoening te vermijden.

Hier zijn 5 redenen waarom je spataderen krijgt en hoe je dit kunt voorkomen

“Spataders die aan de oppervlakte te zien zijn, voorkomen dat je een ernstigere beenulcer krijgt. Veel serieuzer zijn verborgen spataderen, wat betekent dat artsen vaak de tekenen van beenulcera missen. “– Professor Mark Whiteley

1. Het komt van nature door veroudering.

Spataderen zijn helaas een natuurlijk onderdeel van veroudering. Naarmate je ouder wordt, worden de aderen in je lichaam zwakker, minder elastisch en uitgerekt. Verzwakte aderen kunnen ook leiden tot het samenvoegen van bloed waardoor de aders uitzetten, vandaar de term “varicose” of zwelling.

Spataderen beïnvloeden de bloedstroom die je hart en de rest van de organen voedt. Wanneer de aderen duidelijk blauw worden, betekent dit dat gedeoxygeneerd bloed, of zuurstofarm bloed, terugstroomt naar je hart.

Dit is een aanwijzing voor een slechte bloedcirculatie die je risico’s op andere gezondheidsproblemen verhoogt.

Hoewel je niets kunt doen aan het voorkomen van veroudering, kun je de vorming van spataderen nog steeds vertragen door goede oefeningen en een dieet van vezelrijk voedsel.

Je moet ook je inname van ontstekingsremmende voedingsmiddelen verhogen en gerechten en snacks met een hoog zoutgehalte vermijden.

2. Je werk vereist lange zit- of statijden.

Het gebrek aan fysieke beweging kan spataderen veroorzaken, volgens het National Heart, Lung and Blood Institute.

Als je een zittende levensstijl hebt en geen moeite doet om te oefenen en lichamelijk actief te worden, heb je waarschijnlijk spataderen.

Je verouderde aderen nemen ook de druk op wanneer je langdurig zit of staat. Om te voorkomen dat dit verslechtert, moet je je best doen om je benen regelmatig te bewegen en strekken.

Lees ook  Droevige waarheid achter de politiefoto van deze moeder en wat ze aan het doen was terwijl vierjarige in auto sliep.

Sta op en loop om de paar uur weg van je bureau als je werk eist dat je de hele dag moet zitten. En als je heel lang moet staan, zorg dan dat je pauzeert door te gaan zitten.

Schakel over op platte schoenen na het werk, zodat je kuitspieren niet worden belast. Het dragen van een paar schoenen met hoge hakken verplaatst je gewicht bij elke stap, zodat het voor bloed moeilijker wordt om door je aderen te stromen, volgens het Journal of Vascular Surgery.

Vermijd het kruisen van je benen terwijl je zit, want dit zet ook je aderen onder druk. Doe enkele voetoefeningen en buig je spieren, zelfs als je op een bestuursvergadering zit. Niemand zal het toch merken, omdat je de bewegingen onder het bureau doet.

3. Je hebt overgewicht of obesitas.

Mensen met overgewicht of obesitas ontwikkelen spataderen omdat de extra kilo’s ook meer druk op de aders uitoefenen.

Het is dezelfde reden waarom zwangere vrouwen ook vatbaar zijn voor spataderen. Het beste wat je voor je gezondheid kunt doen is afvallen.

De spataderen zullen echter niet zo snel verdwijnen, ook al bent je erin geslaagd een paar kilo te laten vallen.

In sommige gevallen kan het lijken alsof je spataderen zijn verslechterd na aanzienlijk gewichtsverlies.

Maar dit moet je er niet van weerhouden om te streven naar meer aankomen. Het is mogelijk dat de aderen werden onthuld toen de vetlagen uit je lichaam verdwenen.

Met andere woorden, ze waren er eerder, maar je kon de aderen niet goed zien omdat het vet het probleem verborgen hield.

Lees ook  Mama’s vriend slaat haar 2-jarige dood. De reden hiervoor maakt de politie ziek

Vergeet niet dat zelfs magere mensen deze aandoening ontwikkelen vanwege een heleboel factoren.

Het is nog steeds beter en gezonder om je gewicht te beheersen en dan met de spataderen in het proces om te gaan.

4. Het zit in je genen.

Hadden je ouders of grootouders spataderen op hun oude dag? Als dat zo is, dan kan je dezelfde aandoening te hebben. Studies tonen aan dat spataderen kunnen worden toegeschreven aan genetica.

Maar het feit dat het erfelijk is, maakt mensen minder bezorgd over het aanpakken van de aandoening. Bij onbehandeld blijven spataderen gevaarlijk zoals:

Diepe veneuze trombose (DVT) of levensbedreigende bloedstolsels
Veneuze beenulcera of de afbraak van de huid
Spontane bloeding of bloedverlies
Hyperpigmentatie of huidverkleuring
Lipodermatosclerose of de verharding en stijfheid van de benen

5. Je hebt een lichte huid maar je bent altijd in de zon.

Blootstelling aan de zon kan spataderen rond je wang en neusgebied veroorzaken als je een lichte huid hebt.

Schadelijke ultraviolette stralen van de zon kunnen het collageen beschadigen dat de wanden van de aderen ondersteunt, dus je krijgt de rode en blauwe spataderen op je gezicht.

Om van dit probleem af te komen, maak je er een gewoonte van om zonnebrand aan te brengen om de vorming van spataderen in je gezicht te verminderen.

Blokkeer zo mogelijk de blootstelling aan de zon of draag bescherming zoals een zonnebril, pet of sjaal wanneer je naar buiten gaat.

Laatste gedachten
Positieve resultaten behalen bij het verminderen van spataderen zijn onder andere de volgende natuurlijke remedies, zoals lichaamsbeweging, een gezond voedingspatroon en positief denken.

Als je echter ongemak ervaart zoals volheid rond de benen, krampen, pijn of verkleuring van de huid, ga dan zo snel mogelijk naar een arts voor een juiste diagnose.

Beelden tonen hoe twee vliegtuigen op Schiphol tegen elkaar knallen.

102-jarige WOII overlevende ontmoet familie nadat hij dacht dat ze in 1944 waren overleden