in

5 alledaagse klachten van borstkanker, die de meeste vrouwen niet opmerken

Het is helaas de harde realiteit dat borstkanker de vaakst voorkomende kanker bij vrouwen is. Naar schatting zou zowat 1 op 8 vrouwen op zeker ogenblik in hun leven borstkanker ontwikkelen. Bewustwording rond borstkanker reikt veel verder dan alleen maar de statistieken kennen. Het gaat allemaal om preventie en in staat zijn om de tekenen en symptomen zo vroeg mogelijk te ontdekken. De volgende symptomen worden door heel wat vrouwen genegeerd, maar ze vroeg herkennen kan vitaal zijn om je leven te redden.

1 – Een nieuwe moedervlek / verandering van een bestaande moedervlek

Hoewel moedervlekken vooral geassocieerd worden met een verhoogd risico op huidkanker, worden ze ook gelinkt aan borstkanker. Tijdens een studie werden 89.902 vrouwen van 40 – 65 jaar gedurende 18 jaar gevolgd. Bij aanvang van de studie werd het aantal moedervlekken opgetekend. In de loop van het onderzoek kregen 6.956 vrouwen borstkanker. De onderzoekers ontdekten dat de vrouwen met het hoogst aantal moedervlekken 13% meer kans hadden op borstkanker dan de vrouwen die geen moedervlekken hadden. Als je een nieuwe moedervlek ziet opduiken, of een verandering in een oude, raadpleeg dan altijd een dokter of specialist.

Lees ook  Ze leeft al 14 jaar van overheidssteun en vindt dat ze daar recht op heeft. Nu stelt ze een eis die woede opwekt.

2 – Een hoest of keelpijn die maar niet overgaat

Een kanker die in een bepaald gebied ontstaat, is gekend al de primaire kanker. Als bepaalde kankercellen uitzaaien naar een andere zone in het lichaam ontstaat een secundaire kanker. Borstkanker kan uitzaaien naar de longen en dat kan opgemerkt worden door een chronische hoest of keelpijn. In een terminale fase zal borstkanker in 60 tot 70 procent van de gevallen uitzaaien naar de longen. De vaakst voorkomende signalen zijn kortademigheid en een droge hoest.

3 – Veranderingen in de blaas of ingewanden

Borstkanker kan hormonale schommelingen veroorzaken die de urinebuis uitdrogen, waardoor het moeilijk wordt om de blaas te controleren. Dit is gekend als incontinentie, en een vaak voorkomend symptoom is het lekken van urine tijdens activiteiten als hoesten, lachen, niezen of sporten, en het plotseling ervaren van een dringende behoefte om te plassen. Ook langer plassen als normaal zou een symptoom kunnen zijn. Als je een van deze symptomen opmerkt, is het aanbevolen om een afspraak met je dokter te maken.

Lees ook  De 24 lekkerste snoepjes en koekjes die jij vroeger altijd heel graag at!

4 – Vermoeidheid

Vermoeidheid is een vaak gehoorde klacht bij patiënten die aan borstkanker lijden. Maar ook voor de diagnose wordt gesteld is dit een belangrijk symptoom van borstkanker. Vermoeidheid van kanker wordt niet opgelost door rust of slaap. Het is vaak bijzonder ernstig en gaat gepaard met veel stress. Kanker gerelateerde vermoeidheid gaat vaak gepaard met andere symptomen als pijn, slaapstoornissen en depressies. Onderzoekers wijten dit aan het door de kankercellen gecreëerde onevenwicht van bepaalde chemische stoffen in het lichaam.

5 – Onverklaarbare rugpijn

Rugpijn is een vaak gehoorde medische klacht, zo vaak zelfs dat 8 op 10 mensen er op zeker ogenblik last van hebben in hun leven. Rugpijn kan echter ook een signaal zijn dat er zich borstkankercellen aan het vormen zijn. Chronische pijn in de bovenrug of pijn die vanuit de ribben lijkt te komen, kan een symptoom zijn van borstkanker.

Bekijk de onderstaande video voor informatie over hoe het risico op borstkanker te reduceren en DEEL dit bericht met iedereen die je kent!

7 smerige redenen waarom je NOOIT dezelfde pyjama 2 nachten achter elkaar zou moeten dragen!

Haar kleine jongen schreeuwde van de pijn, maar ze wist niet waarom. Toen ze hem optilde zag ze het ONGELOOFLIJKE!