in

39 doden in vrachtwagen Engeland

In de Engelse plaats Grays zijn woensdagochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener. De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije en kwam zaterdag binnen in Wales. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van

„Dit is een tragisch incident waarbij een groot aantal mensen om het leven is gekomen”, zegt een politiecommandant. „We onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ik verwacht dat dit proces lang gaat duren.”

Onduidelijk is nog waar de slachtoffers vandaan komen. „We hebben de bestuurder van de vrachtwagen gearresteerd in verband met het incident. Hij blijft sowieso vastzitten zolang het onderzoek loopt.”

De container werd gevonden op een industrieterrein in Grays, ten oosten van Londen. Het terrein is inmiddels afgesloten in verband met het onderzoek.

Lees ook  Jonge moeder overlijdt onverwacht – Neurochirurg maant iedereen aan om de signalen van een hersenbloeding te herkennen.

Eerdere incidenten
In juni 2000 werd Engeland ook opgeschrikt door een dergelijk incident. Toen werden 58 lichamen gevonden in een vrachtwagen in de havenstad Dover. Het ging om Chinese immigranten die omkwamen door koolmonoxidevergiftiging. Zij zaten meer dan achttien uur opgesloten. De bestuurder van de vrachtwagen, een Nederlander, werd in 2001 veroordeeld tot veertien jaar cel. Hij maakte deel uit van een Chinese smokkelbende. Ook andere betrokkenen werden uiteindelijk veroordeeld.

Het gebeurt vaker dat mensen in containers naar andere landen worden gesmokkeld, ook naar Nederland. Vorig jaar nog vond de politie achttien mensen in een container die was opgeslagen in de Rotterdamse haven. Vanuit de container werd een noodoproep naar 112 gedaan. Een persoon is toen naar het ziekenhuis gebracht. De aangetroffen personen waren vluchtelingen. Een 43-jarige Roemeen, de chauffeur van de vrachtwagen die de container vervoerde, werd aangehouden.

Lees ook  'Vader doodde gezin en daarna zichzelf' Wat is er gebeurd bij de Familiedrama in Papendrecht?

En op de Oostenrijkse snelweg werd in de zomer van 2015 een koelwagen aangetroffen met 71 dode vluchtelingen in de laadruimte, 59 mannen, acht vrouwen en vier kinderen. Ook toen was er sprake van een Bulgaarse connectie, de hoofdverdachten waren drie Bulgaren en een Afghaan. Zij werden vorig jaar in Hongarije tot lange celstraffen veroordeeld.

Reacties
In het Verenigd Koninkrijk is geschokt gereageerd op de vondst van de lichamen. Premier Boris Johnson zei „ontsteld” te zijn door het tragische incident in Grays in het graafschap Essex. „Mijn gedachten zijn bij allen die hun leven hebben verloren en hun geliefden”, aldus Johnson.

Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel reageerde ontzet. „Geschokt en bedroefd door dit uiterst tragische incident in Grays”, zei Patel op Twitter.

Dit gebeurt er met je mond als je je tandenborstel niet op tijd vervangt

Horrorvrachtwagen kwam toch via Belgische haven naar Engeland