in

230 kinderen in Europa getroffen door ontstekingsziekte die mogelijk gelinkt is aan coronavirus, twee onder hen overleden

Koorts, buikpijn en hartproblemen: sinds begin dit jaar zijn in Europa zo’n 230 kinderen getroffen door een zeldzame ontstekingsziekte, bevestigt het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) in Stockholm.

Het is nog niet bewezen dat de ziekte PMIS (pediatric multisystem inflammatory syndrome; nvdr) gelinkt kan worden aan het nieuwe coronavirus, maar het lijkt wel plausibel, aldus het ECDC. Een deel van de zieke kinderen testte positief op het coronavirus schrijft HLN.

Twee kinderen zijn aan PMIS overleden: vorige week stierf een veertienjarige in Groot-Brittannië, enkele dagen geleden overleed een negenjarige jongen in Marseille.

Lees ook  Gehandicapte jongen zit met zijn vader in de hal. Dan duikt opeens een beroemd gezicht op, waardoor dromen werkelijkheid worden

Het ECDC bevestigt nog dat het risico voor kinderen erg klein is, zowel wat Covid-19 als deze nieuwe ziekte betreft. Voor België staan er geen cijfers in het rapport.

De symptomen van de ziekte zijn vergelijkbaar met die van de ziekte van Kawasaki. Het immuunsysteem overreageert, vermoedelijk als gevolg van een bacterie of een virus.

Bij volwassenen was het al bekend dat het nieuwe coronavirus een overreactie van het immuunsysteem kan veroorzaken.

Lees ook  Wat als… bouwvakkers een dief betrappen die een drilboor probeert te stelen? (video)

Plotse stijging in Bergamo
Artsen in een ziekenhuis in Bergamo (Noord-Italië) hebben het aantal kinderen met symptomen van de ziekte van Kawasaki opgelijst.

In de periode tussen januari 2015 en midden februari van dit jaar werden er 19 van die gevallen geregistreerd.

In de twee daaropvolgende maanden gaat het nog eens om tien kinderen met gelijkaardige symptomen.

De bekende Duitse viroloog Christian Drosten waarschuwt echter dat er geen reden is tot paniek. De nieuwe ziekte blijft erg zeldzaam en is ook goed behandelbaar, luidt het.

Meisje aan gerand door man

6-jarige meisje tijdens uitlaten hondje doodgereden